„Mohlo by pršet hlavně v noci a spíš takový ten jemný deštíček,“ vyslovuje David Prachař, který uvádí pořad ČT Zahrada pod lupou, přání snad každého zahradníka. Bosý zahradník Vlastík mu totiž vysvětluje zásady zalévání a závlahy: „Než zalévat málo a často, tak raději pořádně jednou za týden.“ Vlastík nám předvedl, že obsah jedné konve se vlastně ke kořínkům rostlin ani nedostane.

Radek Beneš předvádí kachnu plemene indický běžec, která si ráda pochutnává na slimácích
Autor: Česká televize
Redaktor Radek Beneš má zase pár dobrých rad proti slimákům. Sám je chovatelem indických běžců – to jsou kachny, které si na slimácích vyloženě pochutnávají. Nejvíc na těch španělských, kterými jsou naše zahrádky často zamořené. Ale slimáků se dá zahrada zbavit také všelijakými různě účinkujícími prášky, některé jsou dokonce v souladu s přírodou.

Adamec: Zahrada je jediné místo, kde jsem na kolenou!

Redaktorka Martina Vrbová navšívila tentokrát zahradu režiséra Jiřího Adamce. Na ní i na domě na pražské Hanspaulce je vidět, že Jirka je žádaný a úspěšný režisér. Pozemku vévodí okázalé schodiště. „To jsou historické kameny, které pocházejí ze Staroměstského náměstí. Kdysi je chtěli vyhodit a tehdejší majitel zahrady si je sem navozil moskvičem“ vypráví Jiří, jak se tu kameny ocitly.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Adamec nás provazí po své zahradě Česká televize

Jinak je zahrada rájem dětí, včetně skluzavek a spousty hraček. „Moc se mi nepovedlo hnojení trávníku, koukej na ty fleky, ale jinak si umím poradit se vším.“ Ptáme se, jestli si Jirka domem a zahradou splnil svůj sen. No jo, kamaráde, ale až v šedesáti,“ prozrazuje mimo kameru.

Skalka: Rámeček pro kytičky

Nestor českých skalničkářů Zdeněk Zvolánek
Autor: Česká televize
Zdeněk Zvolánek je mezi skalničkáři pojmem. Jezdí po světě a staví skalky ve světoznámých zahradách. Ptáme se, proč si vůbec pořizovat skalku? „ O skalku se nemusíte moc starat. Kytičky máte pěkně zarámované. Když vám přežijí první rok, tak potom přežijí úplně všechno.“

Architektka Zuzana Blažková v pořadu ukazuje, jak při výběru rostlin využít žlutou barvu. „Žlutá sama o sobě není úplně to pravé. Měla by mít tmavší pozadí, třeba z jehličnanů, pak teprve vynikne.“

Zdroj: Pořad Zahrada pod lupou, vysílá se 26.5. od 13:30 na ČT1.

Fotogalerie
10 fotografií