Než začneme nakupovat, je třeba vědět, na co si dát při výběru novinek mezi trvalkami pozor: „Nakupujte je pouze v zahradnictvích, kde jsou schopni vám kvalifikovaně poradit,“ upozorňuje zahradník Jakub Krulich z Pražské Petynky, jeden z největších pěstitelů peren v ČR.

„Nové odrůdy vznikají často v zemích s mírnějším klimatem, a tak trvalka vyšlechtěná například v USA nemusí být trvalkou v České republice. Proto je vhodné nejdříve se informovat, jaké pěstebních nároky mají rostliny, které jste si vybrali. Vyvarujete se tak mnoha zklamání,“ vysvětluje s tím, že pokud prodejce neumí poradit, je lépe zajít jinam.

Hity ve světě trvalek

Heuchera
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
Zejména v zahraničí jsou hitem posledních let např. mimořádně prošlechtěné rody Echinacea neboli třapatka, třapatkovka, dále Heuchera- dlužicha a trvalka našich babiček flox (Phlox paniculata), plamenka latnatá. U každého rodu je v sortimentu několik
Echinacea purp.Green Envy
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
stovek kultivarů, které se liší výškou, barvou květů či listů, takže si na zahradě můžete vytvoření celou sbírku těchto rostlin.

Netradiční odstíny

Echinacea je obecně známá pro své léčivé účinky nebo jako trvalka vykvétající v létě tmavě růžovými květy. Méně známé jsou nově vyšlechtěné kultivary, které mají květy jednoduché nebo plné, v netradičních odstínech červené, oranžové, fialové, krémové, růžové, bílé a zvláštní zelené barvě květů. Lze také volit mezi odrůdami dorůstajícími pouze do výšky 40 cm nebo vzrůstnými o výšce až 100 cm. Třapatkovka vyžaduje slunné stanoviště a sušší, propustnou hlinito-písčitou zahradní zeminu.

Barevná záplava

Heucheru neboli dlužichu a Heucherellu (mezidruhový kříženec Heuchera a Tiarella – mitrovnička) zahradníci do nedávné doby chápali jako vcelku nevýrazné a nezajímavě kvetoucí trvalky. Velkou vlnu zájmu o tyto rostliny odstartovaly nové hybridní odrůdy s neuvěřitelně barevnými listy různých

Heuchera Marmalade
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
tvarů. Můžeme tak vybírat mezi listy červenými, fialovými, oranžovými, žlutými, stříbrnými.

Atraktivní jsou také kontrastní kresby v listech (např. žlutá s červenou, červená se stříbrnou nebo zelená s bílou). Třešničkou na dortu jsou klásky drobných květů (bílé, růžové, červené) vynikajících nad listy. Dlužichy jsou vhodné do polostínu až stínu, kdy mohou svými pestrými listy oživit plochy pod stromy a keři. Dobře rostou ve vlhčí, humózní, propustné hlinito-písčité zemině.

Nenáročná plamenka

Phlox Peppermint Twis
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
Mezi klasické trvalky venkovských zahrádek jistě patří flox neboli plamenka latnatá. Její obliba vždy spočívala v nenáročnosti, okrasné hodnotě v záhonech i možnosti použít vonné květy k řezu. Plamenky se nyní opět vracejí na zahradnickou scénu díky nově vyšlechtěným odrůdám, které vynikají výrazně kontrastně zbarvenými květy, kompaktním, nízkým vzrůstem a odolností proti houbovým chorobám.

Tato novošlechtění doplňují již tak široký, po desítky let pěstovaný a tudíž prověřený sortiment. Floxy jsou vhodné pro záhony na slunci, v polostínu, zeminu vyžadují výživnou a vlhčí.

Každá novinka něco stojí...

Jakub Krulich, zahradník z pražské Petynky, nám ukázal svou sbírku trvalek
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
Objevili jste trvalku, která je naprostou novinkou na trhu a divíte se, že je často mnohonásobně dražší, než ty klasické? Nespílejte zahradníkům, za novými odrůdami je spousta práce. Jak vysvětluje Jakub Krulich, specializované firmy vyhledávají v celém světě různé přirozené nebo záměrně křížením vytvořené rostliny, odchylující se od již známých druhů a odrůd, případně je sami šlechtí.

Tyto novinky pak otestují ve výsadbách, a pokud se jedná o skutečně výjimečný výpěstek, nechají si jej patentovat pod daným obchodním nebo kultivarovým jménem. Takovéto rostliny mají za jménem uvedeno ® nebo TM, ke každé se váže uhrazení licenčního poplatku a není dovoleno její další rozmnožování bez souhlasu majitele patentu. Je to vlastně stejné, jako u každé novinky nebo sběratelského unikátu. Chcete-li mít něco extra, musíte si prostě připlatit...

Zdroj a foto: www.zahradnictvikrulichovi.cz

Fotogalerie
12 fotografií