Je to tak, žádná rostlina od jara až do podzimu kvést neumí.  To ale neznamená, že by naše zahrada nemohla hýřit barvami celý rok. Pojďme se s panem Jakubem, který například radí zahrádkářům v pořadu České televize Zahrada pod lupou, podívat na jeho sbírku květin a zjistit, jaké jsou pro jednotlivá roční období ty nejhezčí.

Předjaří a jaro

Za předjarní květinu lze označit čemeřici, která vykvétá mnohdy již pod sněhem. Tradičními posly jara jsou cibuloviny a hlíznaté rostliny ( sněženky, narcisy, tulipány, hyacinty, talovín, ladoňky, modřence atd.).

Jaro - petrklíč
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
V nepřeberném sortimentu cibulovin lze vybírat podle barvy a tvaru květů a výšky. Některé jsou zakrslé, tedy vhodné také do skalek, jiné lze použít i k řezu.

Na jaře kvetoucí trvalky jsou spíše nižšího vzrůstu a hodí se jako půdopokryvné nebo skalkové rostliny. Vykvétají koniklece, tařice a tařičky, lomikameny, huseník, kobercové floxy, kamzičníky, petrklíče, hvozdíky, kakosty, nízké rozrazily a mateřídoušky.

Léto, ohňostroj barev

Léto - kokarda Gaillardia aristata Amber Wheel
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
V létě nás čeká ohňostroj barev květů vyšších trvalek, jako jsou například ostrožky, třapatkovky, kopretiny, krásnoočky, kokardy, řebříčky, čechravy, zvonky, turany, zápleváky, denivky, levandule, plamenky, šanty, šalvěje a mnoho jiných. Výběr druhů a odrůd je obrovský, výsadby můžeme ladit do různých barev například decentní bílo-růžové, nebo směsí pestrých barev. Některé rostliny také mohou být zároveň užitečné svými léčivými schopnostmi nebo tím, že poskytují pastvu pro motýly, čmeláky a včely.

Smuteční podzim? Kdepak!

Podzimní záhony nemusí být vždy smutné, plné odkvetlých rostlin, připravujících se na zimu, ale i kvetoucí a pěkné na pohled až do začátku zimy. Stačí pouze při výsadbě záhonu použít trvalky, které vykvétají koncem

Podzim - rozchodník
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
léta a v podzimním období. Typickými zástupci této skupiny jsou podzimní astry - hvězdnice, mezi kterými lze nalézt druhy s kobercovým vzrůstem, ale také odrůdy vytvářející úhledné bohatě kvetoucí keříky o výšce 30-40 cm. Do vyšších výsadeb i k řezu jsou pak vhodné astry dorůstající 120-150 cm výšky.

Nádherné jsou také japonské sasanky a široký sortiment vysokých rozchodníků, které kvetou až do prvních mrazíků. Ty mohou působit dekorativně nejenom květy, ale také semeníky nebo olistěním, kdy můžeme vybírat z odrůd různě tvarovaných listů v odstínech zelené, žluto-zelené nebo bílo-zelené (tzv. panašované) , čokoládové či tmavě fialovo-červené. Podzimní zahradu jistě může zpestřit zářivě žlutý zlatobýl, nebo modře kvetoucí rohoblizeň.

Zimní romantika

Zima - ozdobnice
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
V zimním období budeme v zahradě těžko hledat pestrou krásu květů, ale naše oči mohou s potěšením spočinout na romanticky vyhlížejících okrasných travinách, na jejichž listech se vytvoří jinovatka. Traviny nám tak spolu s keři a stromy vytvoří pěkný vertikální efekt v jinak ploché, sněhem zapadané zahradě.

Mezi nejvýznamnější zástupce patří jistě ozdobnice čínské, jež jsou vyšlechtěny do odrůd dorůstajících výšky od 60 do 300 cm. Nádherná jsou také okrasná prosa nebo vousatce. Tyto traviny mají také svoji okrasnou funkci již v podzimním období, kdy vykvétají dekorativními klasy a jejich listy se barví do žluté, oranžové nebo červené barvy.

Tip zahradníka Jakuba Krulicha

Zahradník Jakub Krulich nám radí, jak mít zahradu rozkvetlou celý rok
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
Zvláštní skupinu rostlin, krášlící zahradu po celou dobu vegetace, tvoří druhy s pestrými listy různých tvarů. Tyto vytváří od jara do podzimu svým olistěním velmi zajímavý barevný efekt v záhonech a hodí se většinou jako podrostové trvalky, pod keře a stromy a jako doplněk mezi kvetoucí druhy. Neuvěřitelně široký je rod Hosta, neboli bohyška. Tato nenáročná trvalka byla vyšlechtěna do několika tisíc odlišných kultivarů s listy různých tvarů a barev. Novinkou poslední doby jsou fantasticky vybarvené dlužichy, jejichž listy si nezadají s barvami květů jiných trvalek.

Fotogalerie
18 fotografií

Foto: Zahradnictví Krulichovi