Keře pivoněk jsou oblíbené u mnoha českých zahrádkářů. Svoji popularitu si získaly zejména pro své velké barevné květy, které krásně voní. Také nejsou náročné na péči, takže jsou ideální pro zahrádkáře začátečníky. Existuje několik druhů pivoněk, nejčastěji se však pěstují pivoňky bylinné. 

Pokud pivoňku na své zahradě nemáte, ale rádi byste ji vysadili, konec léta je tou ideální dobou. 

Vysazování pivoněk

Výsadba pivoněk je poměrně jednoduchá. Nejdůležitější je zvolení správné hloubky zapuštění trsů květiny. Pivoňka potřebuje mělké zasazení tak, aby pupeny dosahovaly úrovně země (maximálně 2 cm hluboko.) Pokud rostlinu zasadíme příliš hluboko, nebude se jí dařit a špatně pokvete. 

Neméně podstatná je kvalita půdy. Pivoňky potřebují výživnou půdu s dostatkem vody. Důležité proto je rostliny před každou zimou přihnojit speciálními hnojivy. Ještě lepší je použití hnoje či kompostu, které keře ochrání také před mrazy. 

Fotogalerie
3 fotografie

Jak pivoňky přesadit? 

Keře pivoněk přesazujeme nejdříve po 3 – 4 letech od vysazení, aby rostlina měla dost času zesílit. Kořenové baly květiny opatrně vyryjeme z hlíny a umístíme do dobře prohnojené půdy. Pokud chceme rostlinu rozmnožit, pak trsy nožem rozřízneme a zasadíme každý trs pupenů zvlášť.