Nakládané okurky jsou skvělé. Málokdo si dokáže představit sváteční řízek s bramborou kaší bez klasických nakládaček. Pokud jste jejich nadšení pěstitelé, nebo máte zásobu od babičky, neváhejte a okurky si naložte.
Příprava je jednoduchá a vy si okurky podle vašeho gusta budete moci vychutnávat až do příští sklizně.
Okurky ve sladkokyselém nálevu
(Recept na cca 20 sklenic)
Lák: 4 litry vody, 1 litr octa, 50 tablet sacharinu, 300 gr cukru, 150 gr soli
Do sklenic: Okurky, česnek, cibule, mrkev, hořčičné semínko, kopr, hřebíček, nové koření, celý pepř, bobkový list
- Ve velkém hrnci svaříme vodu, ocet, cukr, sůl a sacharin. Poté odstavíme a lák necháme vychladnout.
- Mezitím omyjeme okurky ve studené vodě. Nečistoty odstraníme kartáčkem a necháme okurky 10 min ve vodě stát.
- Připravíme si čisté sklenice na zavařování. Do každé sklenice dáme stroužek česneku, 2 kolečka mrkve a plátky cibule. Kdo má rád okurky pikantnější, může přidat kousek křenu nebo celeru.
- Napěchujeme sklenice okurkami a průběžně je prokládáme snítkami kopru. Na závěr přidáme do každé sklenice lžičku hořčičného semínka, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření.
- Vše zalijeme studeným lákem tak, aby hladina sahala prst pod okraj. Sklenice zavíčkujeme a necháme je sterilovat.
- Sterilovat můžeme v hrnci nebo troubě. Sklenice vložíme do pekáče plného vody a sterilujeme ve vařící vodě v troubě na 200 oC asi 25 minut.
- Poté je vyjmeme a dnem vzhůru položíme do dalšího pekáče. A necháme vychladnout.
Tip redakce:
Stejným způsobem se dají naložit i kapie. Jenom na závěr do každé sklenice přidáme lžíci oleje.