Nakládané okurky jsou skvělé. Málokdo si dokáže představit sváteční řízek s bramborou kaší bez klasických nakládaček. Pokud jste jejich nadšení pěstitelé, nebo máte zásobu od babičky, neváhejte a okurky si naložte.

Příprava je jednoduchá a vy si okurky podle vašeho gusta budete moci vychutnávat až do příští sklizně.

Okurky ve sladkokyselém nálevu

(Recept na cca 20 sklenic)

Lák: 4 litry vody, 1 litr octa, 50 tablet sacharinu, 300 gr cukru, 150 gr soli
Do sklenic: Okurky, česnek, cibule, mrkev, hořčičné semínko, kopr, hřebíček, nové koření, celý pepř, bobkový list

  1. Ve velkém hrnci svaříme vodu, ocet, cukr, sůl a sacharin. Poté odstavíme a lák necháme vychladnout.
  2. Mezitím omyjeme okurky ve studené vodě. Nečistoty odstraníme kartáčkem a necháme okurky 10 min ve vodě stát.
  3. Připravíme si čisté sklenice na zavařování. Do každé sklenice dáme stroužek česneku, 2 kolečka mrkve a plátky cibule. Kdo má rád  okurky pikantnější, může přidat kousek křenu nebo celeru.
  4. Napěchujeme sklenice okurkami a průběžně je prokládáme snítkami kopru. Na závěr přidáme do každé sklenice lžičku hořčičného semínka, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření.
  5. Vše zalijeme studeným lákem tak, aby hladina sahala prst pod okraj. Sklenice zavíčkujeme a necháme je sterilovat.
  6. Sterilovat můžeme v hrnci nebo troubě. Sklenice vložíme do pekáče plného vody a sterilujeme ve vařící vodě v troubě na 200 oC asi 25 minut.
  7. Poté je vyjmeme a dnem vzhůru položíme do dalšího pekáče. A necháme vychladnout. 

Tip redakce:
Stejným způsobem se dají naložit i kapie. Jenom na závěr do každé sklenice přidáme lžíci oleje.

Fotogalerie
4 fotografie