Rozmarýn ékařský, někdy také rozmarýnka, je krásně aromatická bylina pocházející ze Středomoří. Postupně se rozšířil do zbytku Evropy a pěstuje se také v Jižní Americe a Mexiku.

Pěstovat ho můžete i v tuzemských podmínkách. Nejvíce se mu daří v přenosných květináčích na balkonech, okenních parapetech, nebo terasách, kde můžeme upravit půdu podle jeho potřeby. Rozmarýn potřebuje písčitou a lehkou půdu a umístění na slunném stanovišti.

Stále zelený rozmarýn roste jako dva metry přesahující keř, obsypaný hustými stonky s úzkými listy. Po přivonění můžete cítit vůni pryskyřice, verbeny a citrusů. Pro svoji aromatickou vůni má mnoho použití.

Relaxujte

Rozmarýn je skvělým pomocníkem při únavě. Koupel s pár snítkami rozmarýnu či rozmarýnovým olejem povzbudí vaše smysly a zároveň podpoří prokrvení pokožky a svalů, takže se jako znovuzrození. Výborný je také do pleťových masek a tělových zábalů. Rozmarýnový olej také ocení všichni milovníci aromatických masáží.

Fotogalerie
4 fotografie

Do kuchyně

Nejširší použití rozmarýnka nachází v kuchyni. Tato bylina je velmi oblíbená, rozhodně by bez ní neexistovala francouzská kuchyně. Rozmarýn je důležitou součástí například provensálského koření. Bylinkou, ať už čerstvou neb osušenou, můžeme dochutit všechny druhy mas. Nejčastěji ji kuchaři používají ve spojení s kuřecím, jehněčím a skopovým masem. Rozmarýn je také skvělý do salátů, nádivek, sýrovým pokrmům, zapečených brambor a do těstovin.

Jako dekorace ozdobí dezerty či zmrzlinové poháry. Pro svoji aromatickou vůni se používá v malém množství do džemů či likérů, které tak získají neotřelou chuť.
Zkuste někdy přidat snítku čerstvého rozmarýnu do oleje nebo octa, a sami poznáte, jaké umí tato rostlinka zázraky.

Do bytu


Rozmarýn v květináči je také krásnou ozdobou každé kuchyně. Pokud vám v kuchyni přijde rozmarýn příliš výrazný a neoceníte jeho chuť, pak si pár větviček ustřihněte a položte do prádla. Ochráníte své šaty před moly a dalším hmyzem.

Tip redakce

Rozmarýnový chléb s česnekem

Potřebujete:
Těsto: 1 hrnek vlažného mléka, droždí, 1 lžička krupicového cukru, 350 gr hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, sůl
Ozdoba: česnek, parmezán, olivový olej, čerstvý rozmarýn


Připravíme si kvásek, poté vypracujeme těsto a necháme kynout. Jakmile nám vznikne klasické základní kynuté těsto, připravíme si vymazaný plech. Na plech klademe obdélníkové pláty z těsta (cca 20x25cm), které potíráme utřeným česnekem s olejem. Na závěr posypeme rozmarýnem a parmezánem a dáme do rozehřáté trouby péct na 180 oC 20 minut. Dobrou chuť.