Meduňka lékařská, latinsky Melissa officinalis L., je léčivá bylina pocházející z jihovýchodu Evropy a Malé Asie. Meduňka je vytrvalá rosltina, která roste po celý rok a kvete v období léta. Nejcennější jsou však sytě zelené listy meduňky, pro které existuje řada použití.


Zklidňující účinky

Meduňka je výborná jako zklidňující prostředek. Pomáhá při mnoha onemocněních., nejvíce však při neurologických poruchách.

Jak meduňku používat? Je to jednoduché. Lístky meduňky svaříte horkou vodou a necháte alespoň 15 minut luhovat. Pokud nemáte čerstvou meduňku, můžete si v každé lékárně pořídit sáčkový meduňkový čaj.

Vývar z meduňky vám odpomůže od migrény, stresu, nervozity, nespavosti a neurologických problémů. Podpůrně působí i během léčby kožních vyrážek, herpetických onemocněních, žaludečních problémů a křečí. Zklidňující účinky má také meduňkový sirup - recept najdete zde.


Olej z meduňky

Skvělé zklidňující vlastnosti má také meduňkový olej. Jeho příprava je snadná, takže vše zvládnete sami doma. Natrháme čerstvé lístky máty a spolu s kvalitním olejem je vložíme do hmoždíře. Vše utřeme do hladké směsi a nalijeme do skleničky.
Olej si nalijeme na bříška prstů a krouživým pohybem vetřeme do spánků.

Meduňkový olej tiší bolesti hlavy, pomáhá při nespavosti a celkově navozuje pocit klidu.

Fotogalerie
4 fotografie

Výborná i v kuchyni

Meduňka je v gastronomii nepostradatelná. Setkáte se s ní snad v každé dobré zmrzlinárně, protože lístky máty nebo meduňky dodávají zmrzlinovým pohárům ten správný šmrnc. Rostlina totiž obsahuje vonné silice, které dezertům dodávají citrónové nebo limetkové aroma.

Bylina je taky neocenitelná jako koření. Skvěle se hodí k masu, rybám a do salatů a nádivek.

 

Tip redakce

Osvěžující koktejl s jahodami a meduňkou

Potřebujete: ¼ kg jahod (čerstvých nebo mražených), šťávu z ½ citrónu, 5 lžic cukru, 1 l perlivé vody a svazek meduňky

Jahody, cukr a citrónovu šťávu společně promixujte. Přidejte lístky meduňky utřené s cukrem a zalijte perlivou vodou. Vše podávejte studené, nejlépe s ledem.