Výjimečná rostlina

Ocún můžeme bez váhání prohlásit za výjimečnou květinu. Vyrůstá z odolné, v přírodě cca 15 cm hluboko uložené hlízy, typické jsou jeho jasně růžové květy. A právě dobou kvetení, trvající od konce srpna do listopadu, se výrazně liší od ostatních rostlin běžně rostoucích v naší přírodě i zahradách. V tomto období nemá ocún žádné další nadzmní orgány a po odkvětu se stáhne pod zem. Na jaře pak vyrazí bohaté trsy sytě zelených listů a také semeník velikosti vlašského ořechu na silné lodyze.

Ocúny mohou být nebezpečné

Květy ocůnu se nehodí k řezu, další zajímavostí je však to, že rostlina vykvete i pokud není pevně zakořeněná v půdě. Proto se hodí do truhlíků i podzimních okrasných kompozic. Při tomto využítí je však třeba být opatrný. Celá rostlina ocúnu, květy nevyjímaje, je prudce jedovatá.

Ocúny obsahují několik druhů alkaloidů, z nichž nejnebezpečnější je kolchicin. K otravě může dojít při neuváženém využití v bylinkářství - ocún bývá v malém množství předpisován například na léčbu dny - nebo při záměně listů s listy česneku medvědího. Jed se vstřebává dosti pomalu a tak můžeme první příznaky pozorovat 2 - 8 hodin po jeho požití.

Příznaky otravy

Otrava se projevuje velmi obtížným polykáním, nevolností až zvracením, průjmem a střevními křečemi. Nejvýraznějším příznakem je silné močení, někdy s obsahem krve. Dochází k dehydrataci. Pokud není postižený okamžitě převezen do nemocnice, může se dostavit pomalé ochrnutí, selhání ledvin, otok plic a v některých případech i smrt.

Jako první pomoc se doporučuje podat aktivní uhlí, černý čaj či kávu, lékařské ošetření je ve všech případech  bezpodmínečně nutné. Silné nebezpečí hrozí při kontaktu s jedem těhotným ženám, kolchinin poškozuje správný vývoj plodu. Z těchto důvodů je třeba zvážit umístění květiny především tam, kde se pohybují malé děti, případně domácí zvířata.

Ač možná tyto informace někoho vystašily, stále bychom měli mít na paměti především to, že ocún patří k nejzajímavějším rostlinám naší přírody, které jsou přísně chráněny, a že pokud nebudeme při jeho pěstování zbytečně riskovat, na podzim nás v záplavě spadaného listí vždy potěší jeho jasně růžové květy.

 

Fotogalerie
2 fotografie