Čerpadlo patří k vynikajícím pomocníkům během krizových situací. Ať už se jedná o sklep zatopený vodou z jerní velké vody, nebo letní sucho, kdy vaše síly na zalévání nestačí. Můžete je využít také při umývání auta nebo motocyklu nebo během obsluhy zahradního bazénu. Pokud máte kvalitní zdroj vody, pomocí čerpadla s ní můžete zásobovat celou domácnost.

Čerpadlo bychom si měli vždy pořizovat jen ve specializovaných obchodech se zahradní technikou, protože odborná pomoc při jeho výběru je pro běžného laika často nezbytná. To potvrzují i slova Petra Zahrádky, specialisty na čerpadla ze společnosti Mountfield, který naší redakci potvrdil, že na správném výběru čerpadla totiž záleží, zda čerpadlo splní to, co od něj očekáváme a zda s ním budeme spokojeni. Redakce Blesk.cz připravila stručný přehled různých čerpadel s možnostmi jejich využití. 

Povrchová zahradní čerpadla

Zahradní elektrická a benzínová čerpadla jsou určena především k nezávislému napájení vodou ze studen, rybníků, jezer a cisteren. Jejich základní díly by měly být vyrobeny z nekorodujících materiálů, jako je ušlechtilá ocel, litina nebo kvalitní plasty. Současné plasty se totiž dají svou životností srovnat s trvanlivostí kovů. Nerezová ocel a plast navíc odolává i tvorbě vodního kamene. K čerpadlu patří ohebná sací hadice, která bývá vyztužena spirálou, aby se podtlakem sání neseškrtila. Na konci je opatřena sacím košem se zpětnou klapkou a někdy i filtrem. 

Ponorná kalová čerpadla

Používají se k vyprazdňování nádrží s užitkovou vodou nebo jako odvodňovací čerpadla z bažin a rybníčků ba dokonce i čerpání fekálií ze žump. Nevadí jim totiž, že čerpaná tekutina obsahuje různé příměsi, kaly a kamínky velikosti 5mm, u speciálních čerpadel dokonce o velikosti 30 mm. Jedná se o výkonné a robustní stroje s relativně malou výtlačnou výšku (většinou do 15m), ale zato disponují velkým čerpacím výkonem až do 350 litrů kalové vody za minutu. Použití trvanlivých materiálů, jako je tradiční šedá litina, pouzdro z ušlechtilé oceli a vysoce kvalitní mechanické ucpávky zajišťují vysokou životnost i v extrémních podmínkách využití.

Ponorné čerpadlo by mělo být vybaveno plovákovým spínačem, tepelnou pojistkou, dostatečně dlouhým elektrickým kabelem a přípojku pro napojení hadic různých rozměrů.

Ponorná tlaková čerpadla

Nacházejí uplatnění tam, kde se voda čerpá z velkých hloubek, nebo kde je potřeba vyšší tlak - například při zapojení několika postřikovačů v zavlažovacím systému. Každé ponorné čerpadlo musí mít kvalitní mechanické ucpávky a chlazení pláště, aby byl zajištěn skutečně bezúdržbový provoz. U dobrých prodejců je samozřejmostí, že si můžete dokoupit i sadu fitinek, nekorodující vodě odolné závěsné lanko, proudový chránič, elektrický kabel pro ponoření do vody a sondy se snímačem hladiny, které hlídají hladinu vody a chrání čerpadlo před chodem na sucho. Většinou se tato čerpadla používají v kombinaci s tlakovými nádržemi - ať už pro zavlažování nebo zásobování domácnosti vodou.

Benzínová čerpadla

Při čerpání velkých objemů kapalin v oblastech bez dosahu elektrické energie najdou uplatnění samonasávací čerpadla se spalovacím motorem. Tato čerpadla mohou dopravovat kapaliny při velkých výškových rozdílech. Tato čerpadla využijete jak při povodních, záplavách, v době přívalových dešťů, stejně tak u jezírek, v zemědělství a ve stavebnictví.

Fotogalerie
5 fotografií