Srdcem bazénu je filtrace

Tím nezbytným zařízením je kvalitní písková filtrace, která slouží k zachycování hrubých nečistot jako je listí, jehličí, hmyz, zbytky trávy a podobně. Ty se do vody dostávají přirozenou cestou, zanáší je tam například vítr nebo koupající se osoby. „Při výběru vhodné pískové filtrace bychom se měli řídit hlavně jejím výkonem a délkou záruky. Dostatečný výkon je podstatný proto, že během sezóny by se měl přefiltrovat každý den celý objem bazénu. Při nadprůměrné zátěži a při vyšších teplotách by měla vodu přefiltrovat za 3 až 4 hodiny. Určitě dejte přednost filtraci se 6cestným ventilem, který umožňuje její pohodlnější obsluhu. Správně zvolená filtrace by měla mít navíc výkonovou rezervu pro předpokládané připojení solárního ohřevu a vysavače nečistot,“ prezentuje rozhodující faktory výběru bazénových filtrací Lukáš Toula ze společnosti Mountfield. Dnes už jsou k dostání i pískové filtrace pro malé nadzemní bazény, které vytlačily málo účinné a zastaralé kartušové filtrace.

Péče o bazén a bazénovou vodu

Bazénové vysavače velmi usnadňují údržbu bazénu a čistění vody. Běžné jsou dva typy bazénových vysavačů. Jednak jsou to zcela automatické vysavače, které po vložení do vody pracují samostatně bez přítomnosti obsluhy. Dokonale vyluxují ze dna všechny mechanické nečistoty a jsou schopny vyčistit i stěny bazénu a vodní linku. Jsou určeny pro bazény všech typů i tvarů bazénů včetně bazénů s víceúrovňovým dnem. K dispozici jsou také poloautomatické bazénové vysavače, které jsou také vhodné pro všechny typy bazénů, ale připojují se do filtračního okruhu. Po dně bazénu se pohybují samy pomocí speciálních lopatek nebo pásů.

Důležitou součástí příslušenství je také bazénová chemie. Slouží především k pravidelné údržbě bazénové vody, aby byla vždy čistá a zdravotně nezávadná. Při výběru značky je potřeba dbát na to, aby výrobek měl všechny atesty zdravotní, hygienické i ekologické. Nejpoužívanějšími přípravky, které splňují tyto požadavky, jsou na tuzemském trhu například produkty firem Azuro nebo Aquamar.

Bezchlorové přípravky slouží k alternativnímu způsobu péče o bazénovou vodu. V duchu nejmodernějších trendů ošetřování vody v bazénu si můžete vybrat taková speciální dezinfekční zařízení, která zajistí čistou, nezávadnou vodu a přitom významnou měrou omezí spotřebu klasické bazénové chemie, zejména chlóru. Zvláště alergici, astmatici a rodiče malých dětí ocení tyto šetrné způsoby dezinfekce bazénové vody. V praxi nejosvědčenějšími prostředky pro bezchlorovou úpravu jsou UV lampy a ionizátory. Ty vodu dezinfikují pomocí ultrafialového světla, případně iontů mědi a stříbra. Obě metody jsou zdravotně zcela nezávadné a šetrné k životnímu prostředí. Výsledkem je krásně čistá a nezávadná voda bez škodlivých mikroorganismů a vodních řas.

 Jedním z nejúčinnějších způsobů dezinfekce vody v bazénu je salinace. Mikroprocesorem řízený systém elektrolýzy produkuje ze slané vody přírodní chlor, který v podobě kyseliny chlorné spolehlivě ničí bakterie, viry a řasy. Takto ošetřená voda je křišťálově čistá a nedráždí kůži ani oči. Mírně slaná voda v bazénu (10x nižší koncentrace soli než v moři) má navíc potvrzené léčivé účinky na pokožku. 

UV lampa pomáhá proti mikroorganismům.
Autor: Mountfield
Nezbytné „maličkosti“

U každého bazénu bez rozdílu typu či velikosti určitě oceníte síťky pro sběr nečistot ze dna i z vodní hladiny. Ideální je mít síťku na teleskopické tyči, abyste mohli dosáhnout z jednoho místa pokud možno po celé ploše bazénu. K dostání jsou sady ručního bazénového nářadí, které vedle bazénových sítěk a tyčí obsahují i další příslušenství jako je například kartáč na čistění stěn bazénu, teploměr nebo plovák na dávkování chloru.

Pokud nemáte bazén zastřešený, určitě se vám hodí krycí plachta, která v době, kdy se nekoupeme, ochrání vodu před zbytečným znečištěním. Její výhodou je také to, že snižuje odpařování vody z bazénu a zabraňuje ochlazování vody v nočních hodinách.

Ve výbavě majitele bazénu by neměla chybět ani solární plachta. Jde o speciální modrou bublinkovou fólii, která se volně klade na vodní hladinu. Díky solárnímu efektu umí poměrně efektivně převádět sluneční teplo do vody, ideální je kombinace solární plachty s jiným systémem ohřevu vody – například se solárními panely nebo tepelným čerpadlem. Sama o sobě však tyto systémy nedokáže nahradit.