Zahrada je po zimě často omšelá, zbytky podzimního listí v zákoutích, nečistoty v bazénu a občas ji dokonce mohou hyzdit ji posypové materiály. Velmi šikovným pomocníkem pro podobné situace jsou vysokotlaké myčky.  Ty jsou určeny k efektivnímu mytí libovolných vodě odolných povrchů pomocí silně tryskajícího paprsku vody. Využít je tam můžeme například na mytí chodníků, dlažby na terasách a v okolí bazénů, očista domovních fasád po zimě, plotů, k čistění střešních okapů, nebo k mytí zahradního nábytku, nářadí, osobních aut, motocyklů či jízdních kol. Tlakové myčky mají především tyto výhody: 

  • Vyvinou tlak až 40x vyšší než dokáže vyvinout klasická zahradní hadice. Ušetří mnoho času a fyzické námahy.
  • Zároveň jsou vysoce úsporné - například značkový výrobce tlakových myček Oleo-Mac uvádí, že myčky spotřebují na důkladné umytí stejně velké plochy až o 80 procent vody méně.

„Při výběru vhodné tlakové myčky bychom měli volit takovou, která má integrovanou nádobku na přisávání saponátu pro účinnější mytí mastných povrchů, která pracuje s  tlakem alespoň 120 bar,“ říká Ondřej Tomek ze společnosti Mountfield. Ideální u tlakové myčky i je, pokud má pevná kolečka pro snadnou přepravu a určitě neuděláte chybu, když budete u prodejce požadovat víceletou záruku.

Praktickým doplňkem, který byste na své myčce měli mít, je systém TSS. V podstatě jde o zařízení, které automaticky vypne motor při uzavření stříkací pistole. Práci s myčkou usnadní také regulátor tlaku vody a naviják na tlakovou hadici (čím je tlaková hadice delší, tím snadněji se vám bude pracovat - nemusíte tak často zařízení přibližovat k mytým předmětům, délka hadice může být u konkrétních modelů 4 metry nebo až 15 metrů dlouhá, k dostání je také prodlužovací tlaková hadice). 

Při výběru vhodné tlakové myčky nezapomeňte, že:

  • čím vyšší tlak dokáže myčka vyvinout – tím kvalitnější je čistění
  • čím větší průtok myčka má – tím je čistění rychlejší

K TLAKOVÉ MYČCE JE VHODNÉ POŘÍDIT SI I PŘÍSLUŠENSTVÍ, KTERÉ JEJÍ VYUŽÍTÍ VÝRAZNĚ ROZŠÍŘÍ: 

Rotační kartáč

Proud vody roztáčí vnitřní kartáč, který intenzivně čistí špinavé plochy (vhodný zejména k mytí aut) 

Mycí kartáč

Ideální k účinnému mytí zejména hladkých ploch.

Rotační tryska

Rotující intenzivní paprsek vody účinně čistí jako fréza i velmi zašpiněné plochy (chodníky, dlažby atd.).

Pískovací souprava

Přisávání jemného písku do vodního paprsku spolehlivě odstraní například korozi nebo starou barvu z různých povrchů.

Prodlužovací tlaková hadice

Výrazně zvětšuje pracovní dosah bez nutnosti přesouvání tlakové myčky. 

Zahnutá koncovka

Výrazně ulehčuje mytí podběhů a podvozků aut a dalších těžko dostupných míst.

 

Fotogalerie
5 fotografií