Ideálním pomocníkem pro jarní prořez práci jsou zahradní nůžky nebo pilky, které zaručí přesný řez i velmi silných větví a minimální zátěž pro rostliny. Jenže po prostřihu je třeba řešit problém, kam se vzniklým odpadem. A není to jen otázka jara. Na každé zahradě vzniká během celého roku hromada odpadu, který je třeba odstranit. Řada lidí si s ním však neví rady a zbavuje se ho různými způsoby.

Přitom je mnohem jednoduší všechny ty větve, kůru, ale třeba i trávu zpracovat ve výkonném drtiči nebo štěpkovači.

Drť poslouží jako mulčovací materiál i jako základ do kompostu
K velkým kladům obou strojů patří, že vás starostí se zahradním odpadem zbaví jednou provždy, a k tomu ekologicky. Navíc na takovém zpracování vyděláte. A v čem se drtiče a štěpkovače liší?Rozdílný je jak způsob zpracování odpadu, tak výsledný produkt. Většina elektrických drtičů zpracovává větve o průměru až 4,5 cm pomocí soustavy rotujících nožů. Drť se dá dobře zužitkovat například jako mulčovací materiál na obsypání záhonků a keřů nebo jako základ do kompostu,“ říká Jiří Janoušek, odborník na drtiče a štěpkovače ze společnosti Mountfield. Oblíbené a praktické jsou drtiče s průhledným plastovým boxem, který usnadňuje kontrolu naplnění i přepravu drti, a s praktickými kolečky pro jednoduché přemístění stroje z jednoho místa zahrady na druhé.

Štěpky poslouží jako mulč i palivo
Další možností pro zužitkování zahradního odpadu jsou štěpkovače. Uvnitř těchto strojů je ozubené kolo, frézka, která automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu. Výsledkem jsou štěpky, zhruba 2-3 centimetry velké kousky větví, které se velmi dobře hodí jako mulč na pěšiny, do záhonů nebo do skalek. Výrazně zlevnit si díky nim ale můžete i topení – dají se využít na zátop v krbových kamnech nebo kotli. Jak štěpky, tak drť tedy najdou další užitečné využití.

Štěpka - výsledný produkt, který můžete použít na mulčování nebo do kamen.
Autor: Mountfield

Bezpečnost především
Možná jste se rozhodli, že i vám by se štěpkovač nebo zahradní drtič hodil. Než se však vydáte na nákup, je dobré vědět, na co si při jejich výběru dát pozor. „Jak štěpkovač, tak drtič by měly mít dobrou stabilitu. Za všech okolností musí stát pevně stát na zemi a nesmí se kývat,“ říká Janoušek. Kousky větví kolem sebe mohou občas šlehnout, proto je dobré pracovat s ochrannými brýlemi a pracovními rukavicemi pro zabránění poranění dlaní.

Velmi praktickou součástí drtičů a štěpkovačů je tzv. pěchovač, který slouží k posouvání a pohodlnému zatlačování větví do drtícího ústrojí, a pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu.