Třapatka nachová, latinsky Echinacea purpurea, je vznešená rostlina z čeledi Hvězdnicovitých. Pochízí ze Severní Ameriky, kde byla hojně využívána indiány. Odtud pochází také její jméno, indiáni jí totiž pro její pichlavé květy říkali icahpe – ježek. Tato trvalka, která dorůstá do výšky až jednoho metru, má výrazné drsnatě chlupaté, řapíkaté listy a přímou lodyhu. V období července a srpna kvete krásnými nachovými květy, které jsou ve svém středu lehce pichlavé. 

 

Bylina, která léčí

Oblíbená je zejména pro své léčivé účinky, které využívali už staří prérijní indiáni. Vynikající jsou její schopnosti léčit nachlazení, chřipku či kašel. Díky svým protizánětlivým účinkům léčivě působí při zánětech močových cest a kožních onemocněních.  Nejdůležitějším účinkem třapatky je její schopnost posílit imunitní systém. Podporuje množení a správnou pohyblivost bílých krvinek, které člověka ochraňují před infekcemi a škodlivými látkami. 

Pěstování je snadné

Echinacea je  nenáročná rostlina, které se daří dobře ve většině propustných zahradních půd. Nevadí jí ani sušší či vlhčí místa. Vyžaduje však stanoviště s dostatečným přísunem slunečního svitu. Třapatka se snadno množí semenem, vegetativně dělením trsů či kořenovými řízky.

Semínka pro předpěstování sazeniček se vyséváme na konci měsíce března. V průběhu května jsou rostlinky již připravené k výsadbě na záhon. Možné je take zakoupení předpěstovaných trvalek v zahradnictvích či hobby marketech. Rostlinky vysazujeme do do výživnné půdy na slunném stanovišti.  

Fotogalerie
6 fotografií
Po dvou letech můžeme začít se sklizní kořenů, pokud si však chcete vyrobit vlastní léčivou tinkturu, doporučujeme použít kořeny starších rostlin. Třapatka se take hodí k řezu, protože se její květy ve vázách pěkně aranžují. Bohužel, však nemají dlouhou trvanlivost. Pokud vám přijde nachová barva třapatek příliš výrazná, pak můžete zvolit odrůdu White swan s bílými květy. 

Tip redakce

Vyrobte si vlastní tinkturu. Oceníte ji zejména jako prevenci v zimním chřipkovém období. Nasekaný kořen třapatky (cca 100 – 150 gr) zalijte 500 ml 60 % lihu. Směs nalijte do sklenice a nechte na chladném a tmavém místě alespoň týden louhovat. Poté přefiltrujte a užívejte 1 menší lžíci denně.