Máta peprná (latinsky Mentha piperita či lidově balšám) je oblíbená vytrvalá bylina, která pochází z Velké Británie. Dnes však tuto oblíbenou rostlinu najdeme po celém světě, kde ji lidé pěstují pro její výborné léčitelské účinky či jako vynikající bylinu k dochucení pokrmů a nápojů. Navíc pravidelná konzumace máty peprné podporuje dobrou náladu a odbourává stres, takže jestli máte zahrádku, hurá do pěstování!

Máta peprná je trvalka, která dorůstá výšky 50 cm. Poznáte ji podle charakteristických listů s kopinatou až vejčitou čepelí. V období květu se máta obsype fialkovými květy, které bývají uspořádány v hustých lichopřeslenech. Existuje více jak 15 druhů máty, ale právě máta peprná patří k nejoblíbenějším a tudíž i nejvíce pěstovaným.

Jak ji pěstovat?

Máta peprná se dnes ve volné přírodě příliš nevyskytuje. Dobře se jí však daří v mírném teplotním pásmu. V České republice je proto běžné, že ji místní zahrádkáři pěstují na svých zahradách či v květináčích a truhlících na svých balkónech a terasách. Aby se mátě dobře dařilo je třeba jí připravit vhodné podmínky. Ideální je slunné stanoviště, chráněné před větrem. Půda by měla být humózní s nízkým obsahem vápenatých částic.


Sběr a použití

V období sběru můžeme otrhávat jednotlivé lístky nebo také celou nať. Lístky je možné sbírat po celou dobu růstu byliny, nať sbíráme těsně před rozkvetem. Máta roste v letních měsících, není proto divu, že se stala nedílnou součástí letních nápojů a dezertů. Lístky máty se skvěle hodí do míchaných koktejlů nebo také k ozdobení zmrzlinových pohárů. Vynikající jsou také do domácích dresingů k ochucení salátů a grilovaných mas.

Další možností, jak mátu zpracovat a užít si ji po celý rok, je usušení. Listy sušíme v tenké vrstvě na plechu vystlaném papírem na pečení. Důležité je, aby byla místnost dobře větraná. Sušené lístky uskladníme v dobře utěsněné skleněné nádobě bez přístupu vzduchu. Takto usušenou bylina se skvěle hodí k dochucení pokrmů (výborná je například do slaných sýrových quichů, skvěle také chutná s grilovaným masem) či k přípravě mátového čaje. Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje správné trávení. Ideální je pro osoby, které trápí nadýmání a bolesti. Takého oceníme při nemocích horních cest dýchacích, kdy díky svým protizánětlivým a dezinfekčním účinkům výborně působí proti rýmě a kašli.

Fotogalerie
6 fotografií


Vyrobte si vlastní mátový likér pro dobré zažívání!

Mátový likér skvěle působí při potížích s trávením i nachlazení. Vyzkoušejte ho i vy, oceníte jeho lahodnou chuť a zklidňující účinky.

Potřebujete: čerstvě natrhanou hrst mátových lístků, 750 ml koňaku nebo vodky, 200 gr cukru, 100 ml vody
Do skleněné láhve vložíme nasekané listy máty a peprné a zalijeme alkoholem. Láhev dobře utěsníme a necháme stát cca 2 týdny na slunci. Po uplynutí této doby směs přecedíme a zbavíme ji tak mátových lístků. V hrnci povaříme vodu s cukrem a směs necháme vychladit. Poté smícháme s alkoholovou směsí. Promícháme a naplníme láhev. Uložíme do chladu a necháme mátový likér alespoň 3 dny odpočinout.