Dobrý den, mohl byste na úvod vysvětlit, co vlastně slovo vertikutace znamená?

V krátkosti je vertikutace proces, který zbavuje trávník všeho, co do něj nepatří. Tedy plevele, mechu i zbytků trávy, které dohromady tvoří travní plsť. Společně se sekáním patří mezi nejdůležitější úkony při údržbě trávníku.

Na které typy trávníku doporučujete vertikutaci aplikovat?

De facto ji můžeme aplikovat na každý typ trávníku, který chceme mít pěkný a zdravý.

Kdy je nejlepší období, ve kterém vertikutaci provádět?

Vertikutovat se má na jaře má až tehdy, když trávník začne růst. Nejprve trávu posekáme - stébla zkrátíme při prvním sečení přibližně o třetinu. Teprve poté vertikutujeme.

Co budeme k vertikutaci potřebovat?

Ideální je vertikutátor, který je buď elektrický nebo benzínový. V případě, že máte velmi malou zahrádku s trávníkem, tak lze využít I vertikutační hrábě. Ale ty nikdy nenahradí vertikutátor.

Jak postupovat při výběru vhodného vertikutátoru?

Hlavním měřítkem při nákupu vertikutátoru by měla být velikost plochy, kterou chcete vertikutovat. Na českém trhu můžeme vybírat z elektrických nebo benzínových vertikutátorů. Pokud máte menší trávník a máte v dosahu elektrickou zásuvku, pořiďte si elektrický vertikutáto. Ten je skladnější, méně náročný na údržbu a je tižší, což jistě ocení každý majitel zahrádek u řadových domů. Ve srovnání s benzínovým vertikutátorem je I méně náročný na údržbu. Na našem trhu jsou k dispozici I výkonnější elektrické vertikutátory, které zvládnou i větší travnaté plochy. Slabinou těchto typů je ten fakt, že prodlužovací kabel limituje váš pohyb po zahradě

Pokud chcete vertikutovat bez omezení, zaměřte se při výběru na benzínové vertikutátory. Jsou velmi výkonné, a proto je práce s nimi proto podstatně rychlejší než s elektrickými stroji, a využijete je jak na rozlehlých travních plochách, tak i na menších zahradách.

Je možné objednat si na vertikutaci trávníku služby profesionála?

Ano, ale proč využívat služby zahradnických firem, které tuto službu poskytují, když tato služba se může rovnat i ceně, kterou zaplatíte za kvalitní vertikutátor a vertikutátor pak vlastníte a nejste odkázání na žádnou třetí osobu nebo firmu….

Děkujeme za rozhovor, hezký den!

Pohled do útrob vertikutátoru.
Autor: Mountfield
  

Blesk.cz radí, jak si vybrat správný vertikutátor

Pravidla pro výběr toho pravého stroje

 Konstrukce stroje musí být stabilní. Vertikutátor se tak při práci nebude kymácet ze strany na stranu. Před nákupem je potřeba zkontrolovat šasi. Pokud je před noži příliš mnoho volného místa, při vertikutování se zde hromadí chuchvalce nahrabané trávy, stroj se ucpává a přestává dobře pracovat. Podstatná je i velikost výhozového prostoru. Ten musí být dostatečně velký a nesmí v něm překážet zadní náprava, jinak se vertikutátor ucpává a nepracuje tak, jak má. Zapomínat byste neměli ani na možnost plynulého a snadného nastavení hloubky zářezu.

Některé modely mají kromě nožů i pružiny, které trávník dokonale vyčešou a zbaví opravdu všech nečistot.

 Trh s vertikutátory

Zákazníci, kteří mají o vertikutátor zájem, by se měli nejprve zorientovat v nabídce těchto strojů, protože trh nabízí i méně kvalitní bezejmenné vertikutátory. Ke špičkám v sortimentu vertikutátorů patří německá značka WOLF-Garten. 

Fotogalerie
4 fotografie