Rajče jedlé, latinsky Solanum lycopersium, někdy také rajská jablko, je jednoletou rostlinou s červenými bobulovitými plody. Uvnitř pevného plodu je sladká, lehce kyselá dužina s drobnými semínky.

Rajče se původně pěstovala v teplých krajích jižní Ameriky. Původ slova pochází z aztéckého slova „tomatl“, které chrakterizuje sladké kulaté ovoce. V průběhu 16. Století však byla dovezena zámořními plavbami do Evropy. Evropané je však dlouho považovali za nejedlou ozdobnou rostlinu. A až za dlouhých 100 let našli jejich využití i v kuchyni. V současnosti se pěstují po celém světě a takovou italskou či balkánskou gastronomii si bez nich umíme už jen stěží představit.

Jak rajčata správně pěstovat

1. Není těžké rajčata pěstovat, ale vždy bychom měli dbát na jejich dobré umístění.
Rajská jablíčka totiž potřebují dostatečně propustnou půdu s dostatečným přísunem závlahy a živin. Dobře se jim proto daří v hlinopísčitých půdách s pravidelným přísunem humusu. Ačkoli rajčata milují teplo, přímé slunce jim škodí. Zvolte proto polostinné stanoviště.

Pěstování rajčat urychlí skleník či fóliovník.
Autor: Profimedia.cz

2. Mnoho začínajících zahrádkářů si láme hlavu, zda je lepší rostliny vysadit přímo ze semínek nebo je předpěstovat. Rostliny, které jsou přímo vysazené ze semínek si lépe zvykají na kvalitu půdy. Pokud je však předpěstujete, ušetříte si čas a rostliny rychleji vyrostou. Navíc si předpěstovaná rajčátka můžete zakoupit v zahradnictví a ušetříte si tak čas a starosti.

3. Pravidelně zalévat, ale ne na slunci! Rajčata potřebují dostatek vláhy, ale důležitá je správná technika zalévání. V horkých dnech zalévejte rostliny vždy brzy ráno a večer, kdy není ostré sluneční záření. Vhodné je rajčata zalévat přímo u stonku a pozor si dejte na přelévání. Rychlému odpařování zabráníte, pokud rajčata obložíte mulčovací kůrou.

4. Jaké hnojivo je pro rostliny to nejlepší? Pokud jste milovníci bio produktů, pak nejlepší je zvolit humus z vlastního kompostu. Pokud kompost na zahradě nemáte, pak je dobré rostliny přihnojovat rozpuštěným granulovaným hnojivem v rámci pravidelné zálivky.

Listy rajčete napadnuté plísní bramborovou.
Autor: Profimedia.cz

5. Rajčata jsou hodně citlivým druhem zeleniny. Nejvíce jim proto ubližují různé houbové choroby. Pokud listy rostliny zešednou a objeví se na nich skvrny, pak je napadla plíseň bramborová. Bohužel se tak děje poměrně často. Po napadení je vhodné nakažené plody a listy otrhat a zlikvidovat. Jako prevence dobře poslouží fungicidní přípravky.

6. Jaký druh je vlastně ten nejlepší?
Zkušení zahrádkáři si pochvalují druhy tyčkových rajčat Cherrola F1, Start F1 Tornado a Cuor di bue (býčí srdce). Jaké zvolíte vy je jen na vás, v zahradnictvích a hobbymarketech se prodává nepřeberné množství druhů.

Masitá rajčata Cuor di bue, tzv. býčí srdce, jsou vynikající.
Autor: Profimedia.cz