Umělý ratan je speciální, ušlechtilý typ polyetylenového vlákna materiálu imitující přírodní ratan. Toto vlákno bylo - na rozdíl třeba od kevlaru nebo duralu - skutečně vytvořeno pro výrobu nábytku. Dostupné je v široké paletě barev a provedení. Nejčastěji se setkáváme s  tmavými odstíny – hnědou či černou. Výjimečná však není ani okrová nebo stříbrná. Odlišnosti nacházíme také v šířce a tloušťce materiálu, jeho složení i v povrchové úpravě. Existuje hladká varianta materiálu i vlákna s jemným vzorkem.

Vlastnosti? Samá pozitiva!

Nábytek z umělého ratanu můžete bez obav umístit do zahrady či na terasu. S výjimkou občasného očištění žádná další údržba není třeba. Umělý ratan se neloupe, ani nepraská, a obecně velmi dobře snáší faktory počasí, které by tropický ratan mohly poškodit. Kromě atraktivního vzhledu patří k jeho přednostem velmi nízká hmotnost, dlouhá životnost a - jak už bylo řečeno - téměř nulové nároky na údržbu. Pod ratanovými vlákna se skrývá hliníková konstrukce, která je při správném užívání téměř nezničitelná. Dalšími výhodami tohoto vlákna jsou jeho pružnost, pevnost a také recyklovatelnost - jedná se o netoxický materiál. Ratanový nábytek lze s ohledem na jeho povedený design využít nejen v exteriéru, ale například i v zimní zahradě či hale rodinného domu.

Na co se zaměřit při nákupu nábytku z umělého ratanu

Zahradní nábytek řadíme ke zboží, které by mělo vydržet co nejdéle - pokud možno mnoho let - a zároveň při tom neztrácelo na kráse a funkčnosti. Proto doporučujeme nakupovat u prověřených prodejců, kde se nemusíme obávat o kvalitu a kde si také můžeme konkrétní zboží důkladně vyzkoušet. Řídit bychom se měli i délkou záruční lhůty – vybrané prodejny poskytují na nábytek z umělého ratanu až sedmiletou záruku. Naopak, standardní dvouletá záruka v tomto případě může znamenat, že si prodejce kvalitou zboží není příliš jistý.
Zjistěte si také, jaké příslušenství je již v ceně nábytku zahrnuto a jaké k němu můžeme dokoupit. Jedná se hlavně o polštářky a polstrování, které zvyšují komfort nábytku. 

Jak o nábytek pečovat?

Výhodou umělého ratanu jsou minimální požadavky na údržbu. Tento nábytek by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod 0 °C. V období mrazů, kdy tento materiál křehne, by totiž mohlo dojít k jeho popraskání. Čas od času, v závislosti na čistotě prostředí, ve kterém je nábytek umístěn, jej pouze omyjte vlažnou mýdlovou vodou. Nízké nároky na údržbu patří k hlavním důvodům, proč vám nábytek z umělého ratanu můžeme vřele doporučit.

 

Fotogalerie
3 fotografie