Zahradní nábytek z Meranti

Meranti je označení pro více druhů dřevin z rodu Shorea pocházející z jihovýchodní Asie (Malajsie, Filipíny, Indonésie, Sarawak, Thajsko). Jedná se o tvrdé a odolné dřevo dlouhé životnosti; červenohnědé zbarvení, díky kterému je snadno rozpoznatelné od jiných druhů dřevin; přirozeně odolává vodě, dřevokaznému hmyzu i slunečnímu záření. Po pečlivém výběru stromů je zde toto dřevo zpracováváno do konečné podoby pevných stolů, polohovacích křesel, praktických servírovacích stolků, pohodlných lehátek i lavic. Zahradní nábytek z meranti se vyznačuje atraktivním designem, robustní a ergonomickou konstrukcí a pečlivým zpracováním. Kresba dřeva a jeho zbarvení je na každém kusu nábytku unikátní. Hodí se do jakékoli zahrady.

Jak postupovat při výběru?

Jednou z nejdůležitějších vlastností je trvanlivost materiálu a jeho odolnost proti povětrnostním vlivům. Nábytek z eukalyptu nebo ze smrkového dřeva na zahradě sice hezky vypadá, neporadí si však s vlhkostí našeho klimatu tak dobře jako dřeviny z jihovýchodní Asie severská borovice.

Podobně jako u ostatních typů dřevěného nábytku, i zde platí, že deska stolu by měla být alespoň 2,8 cm tlustá, jen tehdy máme záruku, že stůl bude opravdu stabilní.

Důležité je také to, zda jsou příčky židlí a lavic dostatečně blízko sebe - židle má pak podstatně vyšší životnost můžeme to brát také jako důkaz, že na nás výrobce nešetřil. Sedák židlí i křesel by měl být ergonomicky tvarován pro větší pohodlí.

Velmi důležitá je opět také záruka, respektive délka záruční doby. Ta obvyklá, dvouletá, není na zahradní nábytek, který by měl sloužit po mnoho sezón, dostatečná. Proto vybírejte zboží, na který prodejce poskytuje alespoň 5letou záruku.

Péče o nábytek z meranti

Pokud chcete, aby zahradní nábytek dlouho vydržel a zároveň vypadal stále pěkně, je nutné o něj správně pečovat.

Nábytek udržujte v čistotě , v případě potřeby ho omývejte vlažným mýdlovým roztokem nebo speciálními čisticími prostředky na dřevěný nábytek.

Pro uchování původní barvy nábytku je nezbytné dřevo pravidelně ošetřovat teakovým olejem, který je určen na ošetřování dřevěného zahradního nábytku. Četnost nátěrů teakovým olejem závisí na umístění a intenzitě používání nábytku. Obecně platí, že nátěr nábytku teakovým olejem je třeba aplikovat ve chvíli, kdy povrch nábytku zmatní a dešťová voda přestane zůstávat na povrchu nábytku ve formě kapek a začne se vpíjet do dřeva. První nátěr se doporučuje provést nejpozději do konce prvního měsíce používání nábytku.

Pokud nábytek delší dobu nepoužíváte (např. v zimním období), očistěte ho, nechte důkladně oschnout, uložte v krytých nevytápěných prostorách, kde proudí vzduch, a přikryjte plachtou.

Spolu s nábytkem z teakového dřeva, o němž jsme již v našem seriálu psali, patří nábytek z meranti k nejatraktivnějším doplňkům, které si můžete na vaší zahradě dopřát.

Fotogalerie
3 fotografie