„Tyto stroje jsou prioritně určeny na sečení vysoké trávy. Ale díky speciálnímu sekacímu ústrojí, které tvoří otočný buben se žacími noži, jsou mnoha majiteli větších pozemků vyhledávány i na likvidaci houževnaté a divoce rostoucí vegetace,“ říká Petr Zahrádka z Mountfieldu.  Bubnové sekačky si bez problému rychle a efektivně poradí s trávou vysokou až 1, 5 metru, přičemž za sebou zanechávají strniště vysoké je 3,5 centimetru.

Posečenou trávu lze využít nejen do kompostu

Na rozdíl třeba o lištových sekaček ukládají bubnové sekačky posečený porost do úhledných řádků. Dlouhá a neporušená stébla trávy lze pak lehce shrabat a odvézt na kompost, či využít jako zelené nebo suché krmivo pro drobná i větší hospodářská zvířata. A to se v dnešní době každému hospodáři hodí. A ještě na jednu důležitou přednost Petr Zahrádka upozorňuje. Obrovskou výhodou těchto bubnových sekaček je to, že mají jednoduchou a přitom robustní konstrukci a díky tomu se snadno obsluhují i udržují a práce v náročném terénu jim nečiní žádný problém.

Takto vypadá zblízka nůž bubnové sekačky.
Autor: Mountfield
S terénem si hravě poradí

Stabilitu a plynulou jízdu bubnových sekaček na rovině i ve svažitém terénu zajišťují robustní pneumatiky se šípovitým dezénem. Nezastaví je ani případné krtiny v trávě, různé nerovnosti nebo dokonce skrytý kámen či kořen stromu. Na žacím bubnu jsou totiž žací nože uloženy tak, aby se při nárazu na pevnou překážku protočily. Tím je eliminováno nebezpečí jejich poškození.

„Velmi žádaným modelem je nyní samochodná bubnovka Perla BDR s motorem Briggs&Stratton o výkonu 6 koní a se záběrem sečení 58 centimetrů,“ říká Zahrádka.

Současně upozorňuje na převratnou novinku, která se v letošní sezoně objevila na našem českém trhu. Je to bubnová sekačka Vario BDR 583, která je jako jediná na českém trhu vybavena speciálním variátorem, tedy systémem plynulého zrychlování a zpomalování jízdy. Díky tomu je práce s tímto výkonným strojem ještě pohodlnější a efektivnější.

Jisté je v každém případě to, že pro obhospodařování členitých travních porostů v současnosti lepšího pomocníka nenajdete.

Fotogalerie
4 fotografie