XylanPro - materiál chránící čepele

Výrazně delší životnost mají sekery, jejichž čepele jsou potaženy speciálně vyvinutým flourplastovým povlakem. Tzv. XylanPro je materiál mnohem účinnější než teflon a unikátní je především tím, že čepel má díky němu velmi nízký koeficient tření, pronikne do dřeva až o 45 % snadněji a s lehkostí jej rozštípne. Oproti teflonu xylanový povlak chrání dvakrát účinněji před korozí a čepel také snadněji odolává extrémním teplotám a slunečnímu záření. „Povrch XylanPro je velmi unikátní a je jednou z předností německých seker Patriot, které jsou v současnosti novinkou na českém trhu,“ říká Michal Makalouš ze společnosti Mountfiled. Kromě povrchové úpravy mají čepele seker Patriot také praktickou hlavu pro zatloukání hřebíků a u nejmenšího modelu sekery najdeme i očko pro pohodlné vytahování hřebíků ze dřeva.

Autor: Mountfield

Dřevěným topůrkům odzvonilo

Velmi propracovaná jsou u seker také topůrka. Trendem poslední doby je plast s tím, že nejnovější modely seker nabízejí plast vyztužený skelnými vlákny. Ten je vysoce odolný vůči ohybu, tlaku, stárnutí i vůči klimatickým podmínkám a oproti dřevu lehčí. Sekera díky dokonalé ergonomii a tvaru topůrka skvěle padne do ruky a pro ty, kteří potřebují odměřit, jak velká polena budou sekat, je tu metr – vytištěný přímo na topůrku sekery. Čepel je navíc s topůrkem napevno spojena, takže nehrozí, že při práci se dřevem nečekaně vypadne.

Autor: Mountfield

S, L nebo XL?

Při výběru sekery je potřeba si ujasnit, na co ji budeme používat.  Na štípání menšího množství dřeva nebo třísek na podpal si vystačíme se sekerou nejmenší, která je velmi univerzální a najde uplatnění na každé zahradě. Pro práci s většími kusy dřeva je pak určitě lepší sáhnou po sekeře větší. „Největší model z řady Patriot nese označení XL a hodí se především pro lidi, kteří topí dřevem, tedy pro ty, co potřebující rozštípat špalky a připravit dřevo na zátop. Sekera XL má navíc širokou čepel, která zaručí, že se špalek bez větší námahy rozštípne,“ říká Michal Makalouš. Univerzálnějším modelem je pak sekera L, se kterou můžeme například i odvětvovat kmeny.

Fotogalerie
3 fotografie