Stačí se podívat na jakoukoliv zahradu nebo park. Většinou není pro krtinec kam šlápnout. Tam, kde byl dřív pěstěný trávník, je doslova oraniště. Je jasné, že sezona boje proti krtkům neskončila.

Škodí, nebo ne?

S krkem je to těžké. Ve své podstatě to vlastně škůdce není, protože rostliny neožírá. Vlastně je známkou čilého života na zahradě. Krtek se živí hmyzími škůdci, kteří by se do kořenů pustili. Jenže při sběru potravy si tvoří chodby, které mohou kořeny odříznout.  Takže se pak nestačíte divit, že zasazené cibuloviny na jaře nevyrostly, anebo vám zajdou dříve krásné keře. 

Zahrada
Autor: Shutterstock.com
Vybalte plašiče

Ze všeho nejdřív krtkovi rozhrabte krtiny a terén urovnejte. To se mu rozhodně líbit nebude. Pak můžete sáhnout po oblíbených elektronických nebo mechanických zařízeních, která vydávají zvuky nebo vibrace. Jen se smiřte s tím, že se nejspíš přesune jen o zahradu dál k sousedům, takže za chvíli ho můžete mít zase zpátky. Pokud sázíte na aromatické odpuzovače a pasti, nezapomeňte je brát do ruky jen v rukavicích, aby po vás nebyly cítit.

Oholte psa

Mezi nejkurióznější odpuzovače, které si mezi sebou zahrádkáři doporučují, patří nacpat do chodbičky psí exkrementy a chlupy nebo cigaretové vajgly. S jedovatými nástrahami buďte raději opatrní, mohla by se k nim dostat domácí zvířata.