Předem je třeba zdůraznit, že krtek obecný je chráněný živočich. Dávejte proto pozor, abyste se při jeho vyhánění ze své zahrady nedostali do křížku se zákonem.

S kým máme tu čest?

Je to černavě hnědý savec s vynikajícím čichem, sluchem a hmatem. Pověsti o tom, že je úplně slepý, nejsou ale pravdivé – krtek má sice slabý zrak, ale vidí vás! Měl by být vlastně užitečný, živí se totiž hmyzem. Jenže svou schopností zlikvidovat zahradu budováním rozsáhlé podzemní sítě chodeb a tvorbou desítek krtinců jeho užitečnost klesá hluboko do mínusu…

Co funguje krátkodobě

Dát do krtinců citrón, citrónovou kůru, tvarůžky nebo lidské vlasy, patřilo mezi oblíbené rady našich babiček. Funguje to, ale jenom na čas.

Podobný efekt mají některé druhy rostlin, jako je například afrikán, řepčík královský, nebo pryšec křížmolistý. Krtkovi sice nevoní, ale jejich dosah je malý, takže začne rýt někde opodál.

Zvukové elektronické rušičky patří mezi moderní zbraně. Mají ale obvykle stále stejnou frekvenci, takže na nějakou dobu sice krtka odradí, ale po čase si na zvuk zvykne a pokračuje ve své práci vesele dál.

Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

Konečně přestalo pršet. Spolu s námi ale zajásali také slimáci. Vlhko, teplo a tma je lákají z úkrytů. Mají hlad a vaše s láskou opečovávané záhonky…celý článek

Jak krtka vypudit alespoň k sousedům…

Podle zkušených zahrádkářů krtkům absolutně nevoní benzín. Namočte do něj noviny nebo hadry a dejte je do krtinců. Zápach v chodbičkách krtka odradí v rytí a budete-li tento postup trpělivě opakovat, naštve se a odstěhuje se jinam.

Znalci tvrdí, že je dobré pořídit si kočku. Ovšem pokud ji budete doma překrmovat, moc vám nepomůže, nebude mít potřebu lovit.

Účinnou metodou je také zapustit do krtinců kovovou trubku a nasadit na ni PET láhev. Tu v prostřední části nastříhejte tak, aby vytvořila větrník. Hluk, který vytvoří, je kolísavý podle síly větru. Krtka to za čas přestane bavit a odstěhuje se k sousedům.

Krtek miluje klid, takže hluk mu vadí všeobecně. Dupejte proto, používejte často sekačku. Můžete také dát na vysavači obrácený chod a trubkou foukat do krtinců vzduch. To dlouho nevydrží ani ten nejotrlejší podnájemník!

Video
Video se připravuje ...

Krtek na zahradě dokáže nadělat daleko více škody než užitku... /Youtube/

Pasti, pasti, pastičky…

Na trhu je k dostání celá řada různých pastí. Používejte je podle návodu, ale pozor: nezapomeňte si před jejich instalací nasadit gumové rukavice! Krtek je citlivý na lidské pachy a na tuhle past by vám neskočil!

Autor: Archív
Existují i pasti, které krtka zabijí, ale jejich použití zvažte. Stačí mít souseda, který rád žaluje a dostanete se do problémů. Stejně problematické jsou i další likvidační metody, jako například zaplynování chodbiček hadicí, nasazenou na výfuk auta.

Nebezpečné nejen pro život krtka, ale i váš, jsou potom „osvědčené“ rady, jako například naplnit chodby plynem propanbutanové lahve nebo karbidem a potom ho zapálit. Může se stát, že zahradu zničíte dokonaleji, než váš nepřítel a navíc můžete přijít k úhoně!

Napište nám vaše rady, jak se zbavit krtka!

Znáte další osvědčené rady, jak se na zahradě zbavit krtka? Podělte se o ně s dalšími čtenáři Blesk.cz a napište na online@blesk.cz!

A co radíte vy?

Čtenář Josef Gregor: Jak se zbavit krtka? Naprosto jednoduše - nasaďte si na zahradu ježka a máte vystaráno. On totiž při chůzi dupe jako slon! Úspěch je zaručený. Krtek nemá rád hluk a dupání mu strašně vadí a raději opustí vaší zahradu. Doporučuji, mám to vyzkoušeno a tuto metodu praktikuji do dnešního dne.

Eva Ježková má další radu: „Odklonit" krtka ze zahrady lze obyčejným smrdutým naftalínem - chce to ovšem trpělivost a denně mu tabletky dávat do čerstvých krtin či chodbiček - často jsme tabletky nacházeli vyházené ven! Ideální je ovšem najít pelíšek, kde krtek nocuje a má zásoby (prohlédněte nezvykle velké a nenakypřené krtiny pod keři, thujemi apod., z pelíšku vede několik chodeb různými směry) - po jeho objevení a prosypání naftalínem krtek konečně odkráčel!

Zahrádkářka Věra Simonová: Krtka jsem vyhnala ze zahrady pomocí mého labradora. Kde byl krtinec, tak jsem ho rozhrnula, našla otvor a náš pes do toho začal funět. Musím podotknout  že nikdy nebyl chycen krtek psem. Když jsem vyčesávala psa, tak jsem všechny chlupy cpala do otvoru. Teď mám krásný trávník bez krtků!