Růže pravidelně kontrolujte, jestli je nenapadla choroba.
Autor: Shutterstock.com
Růže kam se podíváš

Kdo už má růže zasazené, těší se z prvních květů. Pro delší a lepší růst je potřeba jim dodat pořádnou dávku výživy v podobě odpovídajícího hnojiva, které by mělo být pro tvorbu květů. V letním období taky číhá na královny květin nebezpečí v podobě chorob. Pravidelně rostliny kontrolujte, a když objevíte první příznaky, použijte odpovídající fungicid.
Pokud jste se sadbou růží otáleli a teď litujete, máte ještě čas na nápravu. Na záhony mohou klidně ještě putovat kontejnerové rostliny s kořenovým balem. Při sázení dejte pozor, ať je kořenový bal rostliny srovnaný s povrchem. Po zasazení nezapomeňte růže vydatně zalévat, aby se jim rychle rozrostl kořenový systém.

Zralé jahody je dobré sbírat každé dva až tři dny.
Autor: Shutterstock.com
Jahody sladké jak med

Konečně si můžete dopřát sluncem provoněné naplno dozrálé jahody z vlastního záhonku. Výhoda vlastního pěstování je v tom, že si je utrhnete, až když jsou úplně zralé. Aby takové byly, je potřeba záhon udržovat ve správné kondici, třeba správnou a pravidelnou zálivkou. Pokud jahody nepěstujete pod geotextilií, můžete zem kolem nich prokypřit. Mnohem lépe se pak bude vytrhávat plevel. Když už toho máte plné zuby, zkuste jahodové keříky podložit vhodným umlčovacím materiálem, který v tomto nerovném boji pomůže. Hodí se například posekaná tráva nebo sláma.
Zralé jahody je dobré sbírat každé dva až tři dny. Pečlivě odstraňte ty napadené plísní, které by mohly nakazit ostatní. Při sběru také odhalíte, které keříky plodí hodně dobře a hodí se na vypěstování nových sazenic.

Tvarujeme keře

Máte kolem pozemku nasazený živý plot z listnáčů? Pak by nebylo špatné zbavit ho nově narostlých letorostů, které mu kazí vzhled. A větší plot si na pomoc vezměte plotové nůžky s delší a kvalitní střižnou lištou, která zaručí na delších zelených stěnách rovnoměrný a úhledný řez. Snažte se být opatrní, ať z bočních stan nezajede příliš hluboko a nenarušíte stávající tvar. Dlouho by to zarůstalo. Při střihu plotu se držte pravidla, že se začíná bočními plochami a vrchní linie se dělá nakonec. Pustit se můžete i do tvarování solitérních keřů. Oblíbené jsou především luxusové koule inspirované zámeckými parky. Na ty je lepší vzít menší nůžky na trávu s vyměnitelným nástavcem na tvarování. S takovým pomocníkem je práce precizní. 

Aby trvalky krásně kvetly

Letní trvalky na záhonech jsou teď ve vrcholné formě. Aby vám kvetly ještě více a déle, nezapomeňte odstřihovat odkvetlá květenství. U vyšších trvalek dejte pozor na vítr, který by je mohl vyvrátit nebo zlomit. Pomohou opory v podobě tyče. Objemnější trsy můžete jemně svázat k sobě. V červnu je čas na dávku hnojiva, třeba kompostu, který jemně zapracujte do půdy kolem květin. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Pustit se můžete do výsevu další zeleniny.
Autor: Shutterstock.com

Nová zelenina na záhony

Na záhonech dozrávají první várky zeleniny a byla by škoda, aby po sklizni zely prázdnotou. Pustit se můžete do výsevu letních salátů, zelí, růžičkové kapusty, keříčkové fazole nebo pórku. Po zasazení je potřeba rostlinám přidat zálivku, kterou můžete obohatit o hnojiva.