Letos odborníci mluví o kalamitě. Mírná zima klíšťatům přála, a tak se v hojném počtu objevují nejen v lese, ale expandují i na zahrady. Mít takové návštěvníky na zahradě není nic příjemného. Ohrožují jak vás, tak vaše čtyřnohé mazlíčky. Jenže těm dáte antiparazitní obojek, nebo kápnete za krk spot-on. Ale co vy? Zkuste udělat pár jednoduchých opatření. Klíšťat se sice nadobro nezbavíte, ale jejich počet radikálně omezíte.

Nízký trávník

První, co byste proti jejich nájezdu měli udělat, je pravidelně sekat trávu. Zkraťte ji na minimum. "Nízká tráva je totiž pro klíšťata poměrně nehostinným prostředím,“ radí Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton."Výskyt klíšťat omezíte také pomocí vytvoření takzvaných nárazníkových zón, které znesnadní přesouvání klíšťat z příhodného prostředí na místa, kde se nejčastěji pohybujete. Klíšťata potřebují k životu vlhké prostředí a to jim zajišťuje rostlinný porost,"dodává Bureš. Pokud zahradu pečlivě sekáte, je účinné vytvořit předěly mezi bujnějším porostem a vlastní zahradou. Co to znamená? Jednoduše řečeno vytvoříte na zahradě hráze třeba zpevněním nebo posypáním přístupových cestiček kamínky a pískem .Pomůže i pravidelné zkracování přečnívajících větviček na hranách záhonů, po kterých by klíšťata mohla přelézt.

Nic nenechte náhodě a raději se před dotěrným hmyzem chraňte repelenty.
Autor: Shutterstock.com
Vsaďte na postřik

Kromě pravidelného sečení a neprostupných zón máte ještě další možnost. Na trhu je postřik, který sníží počet záškodníků na minimum. Kontaktní insekticid K-Othrine zabírá kromě klíšťat i na sametky podzimní a vydrží až tři měsíce. Jednoduše si ho dáte do postřikovače a aplikujete. Nejlepší výsledky dosáhnete, když trávník postříkáte do kříže. Nejprve vertikálně, a pak horizontálně. Balení 50 ml pořídíte od 208 korun.

Chraňte si kůži

Při ochraně před klíšťaty je dobré nepodcenit prevenci. Dobrou službu udělají nejrůznější repelenty,které se jednoduše nanesou na kůži a vydrží účinkovat i několik hodin. Výhodou je, že fungují jak na klíšťata, tak i na komáry a jiný hmyz, který by vás mohl při odpočinku na zahradě rušit.