Na co má savý hmyz spadeno? V hojném počtu napadají listovou zeleninu, okrasné rostliny i ovocné stromy a keře. Sají z nich šťávy a tím je vyčerpávají. Kromě toho na ně mohou přenést nejrůznější onemocnění. Jedinou ochranou je záškodníky zlikvidovat.

Sázka na slunéčka

Vyplatí se, když si na zahradě budete hýčkat živočichy, kteří mají na škodlivý hmyz spadeno stejně jako vy. Příkladem jsou slunéčka. Jak dospělá tak i larvy jich dokážou zkonzumovat úctyhodné množství. Ve sklenících a fóliovnících zase dobře funguje vysadit vosičky. Na mšice platí Aphidius Alemani na molice Encarsia formosa. Parazitické vosičky vkládají do kukly mšic vajíčka. Z nich se vylíhnou larvy, které kuklu vyjedí. Jedna malá vosička za život naklade až 300 vajíček. Pak přirozeně zahynou. Pak už je potřeba vzít na pomoc chemii.

Velkým pomocíkem proti škůdcům jsou slunéčka.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na balkonovky

Stejně jako rostliny zahradě jsou ohroženy i ty na balkonech. I tady fungují všemožné postřiky. Navíc můžete zkusit vysázet rostliny, které záškodnický hmyz odpuzují. Pomůže třeba krásně voňavá levandule, lilík mochyňovitý nebo afrikány.

Osvědčené babské rady

Na molice

*Tabákovo-česnekový odvar
200 g tabáku a 200 g česneku povařte v litru vody, nechte den odstát, zřeďte v poměru 1:10 a stříkejte přímo na molice.

*Olivový odvar
Jeden díl olivového oleje smíchejte se dvěma díly tekutého mýdla, 100 ml roztoku nalijte do 1 l vody. Naplňte postřikovač a použijte.

Na mšice

*Výluh z tabáku
150 g tabáku rozmíchejte ve 3 litrech vody a hodinu pomalu vařte, vystydlý roztok přeceďte přes sítko nebo punčochu. Výluh v postřikovači zřeďte v poměru 1:1 a postříkejte napadené rostliny.

* Výluh z kopřiv
Půl kilogramu čerstvých kopřiv louhujeme 12 až 24 hodin v pěti litrech vody. Tímto čerstvým neředěným výluhem pak postřikujeme rostliny napadené mšicemi.

Na svilušky

*Cibulový odvar
Slupky z několika cibulí zalijte vroucí vodou a nechte 3 dny louhovat, výluh přeceďte přes sítko nebo punčochu. Roztokem postříkejte rostliny a po několika dnech postup opakujte.

*Heřmánkový odvar
5 až 6 lžic květu heřmánku zalijte litrem vroucí vody a nechte louhovat. Výluh přeceďte přes sítko nebo punčochu, roztok zřeďte v poměru 1:5 a stříkejte na rostliny každé 3 až 4 dny po dobu tří týdnů.

*Mýdlový roztok
Obyčejné mádlo rozpusťte ve vodě a tak si připravíte účinný roztok proti nejrůznějším hmyzím škůdcům. Po postříkání pak svilušky rychle hynou.

Když babské rady nestačí

První, po čem správný pěstitel sáhne, jsou nejrůznější výluhy a odvary. Ty si vyrobíte doma ze surovin, které jsou v každé domácnosti. Když ale nemají ten správný účinek, nezbývá nic jiného, než sáhnout po chemických pomocnících. Když se objeví větší množství mšic, je lepší nespoléhat jen na jeden přípravek. Raději je střídejte. Mšice si dokážou na účinné látky zvyknout a přestávají na ně účinkovat. Zkusit můžete biologicky šetrné postřiky, jako je například Natura Roc Effect nebo Biool, které se hodí i pro ekologické zemědělství. Další možností jsou klasické insekticidy. Třeba Pirimor, Mospilan nebo Decis.