Vozík na hadici zabrání jejímu zamotání.
Autor: Shutterstock.com
Vystačíte si při zavlažování jen s obyčejnou zahradní hadicí? A nevadí vám, že se chová občas stejně lstivě jako vlečné lano v legendární knížce Tři muži ve člunu? Ať ji po použití motáte sebepečlivěji, po uložení se záhadně zašmodrchá. Vyzrát na to můžete jednoduše, když si vyberete praktický hadicový naviják nebo vozík na hadici. Jejich využití má hned dvě výhody. Za prvé jste pánem situace, protože netrávíte čas rozmotáváním a zadruhé se šetrnějším zacházením hadice míň opotřebovávají.

Automat zaleje za vás

Kdo se chce zbavit starostí s kropením jednou pro vždy, vybaví zahradu systémem automatické závlahy, který dodá vodu rovnoměrně na vytyčeném prostoru. Volit můžete mezi takzvaným kopaným závlahovým systémem nebo povrchovým. První znamená, že travní frézou odstraníte pruh trávníku, zakopete do země přívod vody a postřikovače a opět trávu vrátíte na místo. Povrchový systém je vedený na povrchu a hadice jsou přichyceny, aby zůstaly namístě, případně se nechávají zarůst. K oběma systémům můžete připojit zavlažovací počítač, který si nastavíte, aby v daný čas pustil vodu. Naprogramovat se dá začátek a délku zavlažování, zavlažovací cykly nebo třeba individuální dny pro zavlažování. Dobrým doplňkem systému zavlažování je čidlo půdní vlhkosti, které zamezí, aby se pustila závlaha třeba po dešti.

Na skalku i na záhon

Závlaha se dá pořídit nejen na celou zahradu ale i pro skleníky, skalky nebo záhony. Jednoduchý systém se skládá ze zahradního obrubníku, rozvodové hadičky a postřikovačů, které se podle potřeby připojí, kam potřebujete. Pak již jen stačí kontrolovat samotnou závlahu buď ručním otočením kohoutku, nebo automaticky s napojením na časovač.

Postřikovač nasměruje voda tam, kam potřebujete.
Autor: Shutterstock.com
Na hadici nešetřete

I u tak "obyčejné" věci, jako je právě zahradní hadice, záleží na kvalitě. Na výběr jsou jak oplétané, tak i splétané. Když si ale pořídíte příliš levné, neušetříte. Většinou za pár týdnu, někdy i dnů, zjistíte, že se lámou a tečou. Kvalitní výrobce vám ručí za to, že se sací hadice nebudou lámat, budou odolné proti promáčknutí a přitom pružné, takže půjdou dobře motat. Doplnit je můžete o zavlažovací pistole, které by měly mít tělo z kovu, protože pak mají delší životnost a neprotékají.

Srdcem systému je zahradní čerpadlo

Voda sama nepoteče. Ať zavlažujete jen hadicí nebo máte závlahový systém, potřebujete správně zvolené čerpadlo. Jak si ho vybrat? Podle toho, na co ho chcete.

Co musíte vědět před koupí čerpadla

*Jestli budete čerpat čistou nebo znečištěnou vodu
*Z jaké vzdálenosti vodu povedete
*Z jaké hloubky
*Myslete na výkonovou rezervu

Tlaková ponorná čerpadla

Hodí se k přečerpávání vody z větších hloubek (studní) a na dlouhou vzdálenost. Můžete je využít na zásobování domů i zavlažování zahrad.

Čerpadla do vrtu

Správná volba pro vrtané hluboké studny. Vodu přivede i z hloubky několika desítek metrů. Zvládají dodat i velké množství vody do automatických systémů. Výběr modelu závisí na průměru studny.

Zahradní povrchová čerpadla

Ty se při zavlažování využívají nejčastěji. Protože zůstávají na povrchu, můžete je lehce přemístit, kam potřebujete.

Čerpadla do sudu

Když chytáte dešťovou vodu do nádrží a sudů, využijete čerpadlo, které se zavěsí a okraj a vede vodu. Ve výbavě bývá kromě teleskopické trubky i filtr na zachycení nečistot.