Podobně nepříjemné překvapení na své zahradě našla spousta lidí. Mírná zima bohužel nezdecimovala ani klíšťata a ani žravé slimáky. Je jich víc než loni a mají hlad. Kdo chce letos trhat vlastní rajčata a papriky musí v první řadě rychle vyrazit na trh a koupit novou sadbu. Sazenice by měly být nejen dobře rostlé a neoschlé, ale navíc i vzrostlé. Na vyšší rostliny už slimáci tak neútočí. Nebojte se, nebude to drahé, protože takové rosltiny koupíte kolem deseti korun za kus.

Na druhou výsadbu si vyberte raději vzrostlé a silné rostlinky.
Autor: Shutterstock.com
Rychle zasadit a zalévat

Nové sazenice dejte rychle na záhon nebo do nádob a dobře je zalejte. Protože jsou vyšší, hned k nim také dejte oporu, po které se budou plazit nebo ke které je přivážete. V horkých dnech jim dávejte dostatek vody, ale jen ke kořenům. Kropení přes listy by jim přineslo vyšší riziko houbových chorob. V době dešťů dávejte pozor na rostliny v nádobách, kde by se mohla hromadit voda a hrozilo by hnití kořenů.

Přitvrďte v prevenci

Letos je slizkých žroutů tolik, že humánní postupy nestačí. Sice je stále nejlepší prevencí po večerech vyrazit škůdce sbírat, ale když máte zahradu třeba stranou k poli, jste bez šance. Pokud si nechcete nechat ožrat i další výsadbu, raději zkuste vsadit na chemii. U zahrádkářů je velmi oblíbený především přípravek Vanish, který velmi dobře účinkuje. Jen pozor na to, že je nebezpečný pro domácí zvířata, která by ho mohla omylem sežrat. Pro mazlíčky bezpečné jsou granule Ferramol, které jsou na bázi železa. Z dalších se dá využít ještě Mesurol nebo Desimo Duo.

Náš tip

Nejlepší je sbírat a k tomu ještě trávit. Aby se vám slimáci shromáždilyï, nastražte na ně past. Pod trochu nasekané trávy dejte slupky od ovoce, zeleniny nebo ohryzky. Ty se zapaří a s večerem můžete vyrazit sbírat. Další možností je na úroveň terénu zapuštěná PET lahev s pivem.