Hodně lidí si myslí, že pěstovat letničky je jednoduché. To sice je, ale musíte při tom myslet na to, že mají většinou vysoké nároky na světlo, zálivku i výživu a půdu. Letničky mají rády lehčí, výživnou hlinitopísčitou půdu, na jednom místě porostou pouze jedno vegetační období. Co to pro vás znamená? Ať už na záhoně, nebo v nádobě je u rostlin důležité udržovat půdu bez plevelů a pravidelně ji kypřit. Bude-li sucho, rostliny zalijte, nejlépe ráno, ale ne každý den. Rozhodně nezalévejte v největším vedru, tím letničkám spíše uškodíte. Půda se snadno zapaří, a to svědčí houbovým chorobám kořenům.

Aby kvetly dlouho

U některých druhů letniček se doporučuje mladé rostlinky zaštípnout. Je to třeba hledík, letní fiala nebo astra. Je to proto, aby zesílily a vytvořily kompaktní keříky. Když chcete prodloužit kvetení rostlin, které brzy vytvářejí semena, příkladně měsíček a hrachor, tak včas odstraňte semeníky. Některé druhy, jako je krásnoočko, petúnie, lobelka můžete hlubším řezem zase přimět k opakovanému kvetení.

Zaostřeno na výživu

První dávka hnojiva, která byla v substrátu, nebo jste ji přidali při výsadbě už je pryč. Proto je během vegetace dobré rostliny jednou za deset dní přihnojovat tekutými vícesložkovými hnojivy. Vybírejte přípravky se zvýšeným obsahem fosforu a draslíku, tím podpoříte množství a kvalitu květů. Při pěstování v nádobách, interval hnojení raději zkraťte.

Včas seříznuté petúnie znovu vykvetou.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na škůdce

Nejčastěji letničky napadají molice skleníková a molice tabáková. Poznáte to podle žlutých skvrn na spodní straně listů. Postupně žloutnou celé listy a odumírají. Přitom jsou potřísněné medovicí, kterou molice vylučují. Hubení molic je složité, protože voskové výpotky na povrchu těla zabraňují pronikání aplikovaných přípravků. Z toho důvodu je nutný včasný a opakovaný zásah, dříve než dojde k přemnožení dospělců. Nejmladší listy a vegetační vrcholy zase často napadají mšice. Projeví se to změnou barvy listů, které žloutnou a červenají. Pak se deformují a svinují. Některé mšice žijí i na kořenech. Jakmile zjistíte napadení, okamžitě nasaďte některý z insekticidů.

Když hodně prší, hrozí padlí

Když listy, stonky, poupata a někdy i květy pokryje bílý, moučnatý povlak, je to neklamná známka padlí Toto houbové onemocnění způsobuje hnědnutí a odumření listů. Chorobě se dobře daří při vyšších teplotách a vyšší vzdušné vlhkosti. Chemickou ochranu provádějte hned při zjištění prvních příznaků a podle potřeby opakujte. Dalším nebezpečím je rzivost, která se někdy projevuje už na začátku léta. Zpočátku se objevují na spodní straně kulaté žluté skvrny a na nich kupičky výtrusů, překryté pokožkou.