Pivoňky potřebují slunné nebo polostinné stanoviště s propustnou, dobře pohnojenou zeminou a pravidelnou zálivku. Dřevitým pivoňkám svědčí teplé stanoviště chráněné před studeným větrem. Můžete je sázet jako samostatné solitéry, ale vyniknou i v kombinaci s jinými keři a dřevinami. Po odkvětu zkraťte větvičky tak, aby se vytvořil kompaktní keř, na podzim pak stonky seřízněte těsně u země. Pozor dejte na to, že pivoňky nemají rády přesazování a po přemístění nekvetou.

Jak je rozmnožit

Zdá se vám, že už vaše květiny polevují v kvetení, nebo jen chcete získat další květiny třeba pro souseda? Tak se pusťte do dělení. Na konci léta staré rostliny ostříhejte a rycími vidlemi opatrně vyrýpněte jejich hlízovité kořeny. Pak je ostrým rýčem rozdělte, aby měl každý díl nejméně dva výhony. Nově vzniklou rostlinu mělce zasaďte. Prvních květů se dočkáte nejdříve za rok až dva. Dřevité pivoňky se množí řízky. Můžete je také zkusit vypěstovat ze semínek, která se na záhon vysévají na podzim.

Pivoňky se velmi dobře hodí k řezu do vázy.
Autor: Shutterstock.com
Ve váze

Pivoňky se velmi dobře hodí i k řezu do vázy. Začít můžete u dvou až tříletých keřů. Vybírejte si už nakvetlá poupata, nerozvitá vám ve váze nerozkvetou. Nařezané pivoňky dejte do vysoké vázy s čistou studenou vodou a denně ji vyměňujte, stonky můžete vždy trošku zkrátit.

Kde se vzaly

Plnokvětá pivoňka byla do střední Evropy dovezena ze Španělska. Rychle zdomácněla a stala se jednou z trvalkových stálic. Nový impuls ve šlechtění bylinných pivoněk představoval dovoz asijských hybridů pivoňky čínské na konci 18. století. Lišily se barvou i tvarem květů od původních evropských rostlin. Začátkem 19. století se mnoho okrasných školek ve Francii, Belgii, Holandsku i Anglii začalo věnovat šlechtění těchto keřů a mnohé odrůdy se dochovaly dodnes.

Babiččin recept

Už naše babičky věděly, jak je užitečná pivoňka lékařská. Sbíraly okvětní plátky, které se rychle sušily, aby neztratily barvu. Ze sušených listů se vařil čaj proti kašli, ale také jako pomoc při dně a potížích s močovými kameny.