Pokud vás loni napadlo, že vám rajčata napadla nějaká choroba, jste na omylu. Zeleninu nepostihla houbová choroba ani ji nenapadl škůdce. Nepěkná rajčata jste si vysloužili sami. K poruše, při které rajčata praskají, dochází především v porostech, které nejsou pravidelně zavlažovány. Když po delší době sucha nebo vaší vinou, třeba při pobytu na dovolené, přijdou vydatné deště nebo se rozhodnete vydatně vynahradit přísun vody intenzivním zavlažováním. Pak se rostlina nedokáže vyrovnat s okamžitým nadbytkem vody a její pletiva praskají. Bohužel dost často se pak do puklin druhotně dostávají mikroorganismy jako jsou bakterie a houby, které především za vlhka vyvolávají různé hniloby. Jednotlivé odrůdy rajčat jsou k praskání různě náchylné.

Rajčata zalévejte pravidelně a ke kořenům.
Autor: Shutterstock.com
Prevence je jednoduchá

Zní to jako klišé, ale zabere, když budete rajčata pravidelně zalévat, hlavně v době sucha. Pro správné dozrání rajčat je potřeba, aby měla rostlina dostatek vody neustále. Ve velmi teplých dnech je ke kořenům zalévejte i dvakrát denně, a to ráno a večer. A hlavně zalévejte ke kořenům a ne přes listy. Nejlépe se hodí odstátá dešťová voda třeba ze sudu. Abyste nemuseli tahat hadici, pořiďte si jednoduché čerpadlo do sudu.

Náš tip

Před odpařováním nadměrného množství vody ochráníte kořeny rajčat, když kolem nich nastelete mulč nebo jen obyčejnou posekanou trávu.