Potřebujete jednoduchý recept na závlahu zahrady?  Jsou tu samozavlažovací systémy. Třeba jednoduché tipy ve skrytém zahradním obrubníku, které se hodí pro skleníky, skalky, záhony i zahrádky. Systém tvoří neviditelný zahradní obrubník, ve kterém protéká voda. Na obrubník se za pomocí malých úzkých rozvodových hadiček připojí na libovolné místo postřikovače.

Samozávlaha 2v1 se postará o to, aby květiny i záhony se zeleninou netrpěly žízní. Chytré zavlažování s jednoduchou instalací se hodí do skleníků, na skalky, záhony i zahrádky.
Autor: Mountfield

Načasujte vodní hodiny
„Aby závlahy fungovaly i v době, kdy nejste doma, potřebujete vodní hodiny.  Spustí zálivku v předem určený čas a vybraný den. Využijete je i v době, kdy doma jste. S nimi můžete kropit například i v brzkých ranních, nebo naopak večerních hodinách, kdy je to účinnější, protože odpařování vody je menší,“ vysvětluje Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Pro zajištění přísunu vody v době, kdy nejste doma, slouží vodní hodiny, na kterých snadno nastavíte, kdy chcete zeleň zavlažovat.
Autor: Hozelock

Udělej si sám

Pro koho by byl obrubníkový systém malý, může zkusit sestavit systém přímo na míru své zahrady. Sestavení takové automatické závlahy usnadní rychlospojky, stopspojky a kruhové nebo oscilační postřikovače. Důležité je v takovém případě nešetřit na hadicích. Kvalitní typy mají čtyř a až pětivrstvé stěny, jsou tvarově stálé, nepřetáčejí se a hlavně nelámou, neodírají se, neblednou a jsou příjemné na dotyk. Vynikají skvělými užitnými vlastnostmi, dlouhou životností a schopností obstát při dlouhodobém používání i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Měly by být tvarově stálé, nepřetáčet se a ani nelámat. Při výběru kvalitní zahradní hadice volte značku renomovaného výrobce.
Autor: Mountfield

Zacílit a kropit

Při sestavování závlahy zahrady si je třeba vybrat ten pravý zavlažovač. Takový, který zaručí, že zavlažování bude fungovat perfektně a voda se dostane právě tam, kam je potřeba. Na výběr jsou postřikovače s kruhovým nebo čtvercovým obrysem kropení. Zavlažovače lze nastavit na různé typy vodního paprsku. Zatímco na již dobře zakořeněné rostliny využijete plný proud, na sazenice je zavlažovač lepší seřídit na jemnější mlhový postřik.

Kruhový zavlažovač využijete při zalévání záhonů i trávníku. Nastavit se u něj dají různé typy vodního paprsku od plného proudu až po jemný mlhový postřik.
Autor: Hozelock

Pistole nejen pro pistolníka

Důležitou roli při zavlažování hrají kvalitní zavlažovací pistole. Při výběru si pamatujte, že delší životnost mají typy s tělem z kovu. A taky by vám hned měla padnout do ruky. I u pistolí změníte proud vody od jemné mlhy až po silný koncentrovaný proud.

Zavlažovací pistole z kvalitních materiálů by měla být základní výbavou na každé zahradě.
Autor: Hozelock

Hadice na kolečkách

Stále oblíbenějšími prvky na českých zahradách jsou hadicové navijáky nebo vozík na hadici. S nimi už vám nehrozí zamotané hadice. Navíc jejich pořízením šetříte peníze, protože při šetrnějším zacházení se zahradní hadice mnohem méně opotřebovávají.

Hadicové navijáky usnadní manipulaci s hadicí a práci při zavlažování. Snadno se obsluhují a hadice namotané na navijáku se mnohem méně opotřebovávají.
Autor: Hozelock

Řešení i pro balkony

Starostí o zálivku se velmi elegantně mohou zbavit i majitelé rozkvetlých balkonů.  Řešením je samozavlažovací truhlík. Do nádoby truhlíku se vejde 30 litrů zeminy a do velkokapacitního rezervoáru 15 litrů vody, která stoupá po speciálním knotu ke kořenům.  Rostliny si tak odebírají přesně tolik vody, kolik potřebují a vydrží bez zálivky až dva týdny.

Rezervoár na 15 litrů vody v samozavlažovacím truhlíku zajistí, že trpět suchem nebudou ani květiny na terase či balkóně.
Autor: Mountfield