Máte pocit, že sprcha patří jen do koupelny? Omyl. Tenhle báječný vynález si v teplých měsících nejvíc užijete na zahradě. V parných dnech se každý z nás rád osvěží. Zahradní bazén se ovšem nevejde na každou zahradu. Co s tím? Zapomeňte na nejrůznější campingové sprchy v podobě pověšeného pytle s vodou nebo kropáče s provázkem. I na tu nejmenší zahradu a dokonce i terasu se vejde zahradní sprcha se solárním ohřevem vody, která je schopna nabídnout teplou užitkovou vodu až po dvě stě dní v roce. Takže se na "letním bytě" snadno stane bezplatným a ekologickým zdrojem teplé vody na běžné mytí.

Zahradní sprcha se solárním ohřevem je schopna nabídnout teplou užitkovou vodu až po dvě stě dní v roce.
Autor: Mountfield

Stačí mít jen vodu

Instalace solární sprchy je jednoduchá jako ta pověstná facka. Potřebujete k tomu jen přívod vody. Uplatní se na zahradě u domu, chaty, chalupy i v zahrádkářské kolonii. „Voda se do sprchy  přivádí běžnou zahradní hadicí a shromažďuje se v zásobníku o objemu až 35 litrů. Zásobník současně plní funkci solárního kolektoru, který vodu umí ohřát rychle a zadarmo až na 60° C,“ vysvětluje Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield.

Obyčejná nebo designová

Solární sprchy jsou pro každou peněženku. Jen za pár stokorun jsou jednoduché přenosné typy. Jejich stojan slouží současně jako zásobník až na 8 litrů i ohřívač vody. Jen je umístíte na zahradu a můžete je používat při kempování i v zahrádkářské kolonii. Dražší modely už víc dbají na styl. Čisté linie a jednoduchý design je předurčují k tomu, aby esteticky zapadly do každé zahrady. Sloup sprchy je připevněn šrouby k podlaze terasy nebo betonové ploše u bazénu. Kvalitnější modely solárních sprch mají  ve výbavě také mísicí baterii.

Solární sprcha De Luxe má praktický kohoutek na omývání nohou.
Autor: Mountfield

Nepostradatelná k bazénu

Jako takovou povinnou výbavu by si solární sprchu měli ve vlastním zájmu opatřit i majitelé bazénů. Když se osprchujete, přinesete do bazénu výrazně méně baktérií a mechanických nečistot. Hodí se, když máte model s ventilem ve spodní části pro opláchnutí chodidel.  Hlavně děti se tak snadno a zábavně zbaví zbytků trávy nebo prachu. Investice do sprchy se vyplatí, protože menší znečištění vody snižuje náročnost péče o bazén a spotřebu bazénové chemie.

Fotogalerie
3 fotografie