Cukají vám při vyslechnutí okřídleného rčení „Až se zima zeptá…“ pobaveně koutky? Ale pokud jste se letošní sezonu rozhodli topit nebo alespoň přitápět dřevem, raději se přesvědčte, jestli máte dost naporcovaných polen tak akorát do kamen nebo kotle. Když vám na dvoře prozatím trůní jen obří polena, je čas se rozhodnout, čím je naštípat. Jak? Buď si plivnete do dlaní a sáhnete po sekyře, nebo zapojíte štípačku.

Sekera je pro svalovce

Pokud chcete topit jen dřevem, čeká na zpracování úctyhodná halda. Samozřejmě se do ní můžete pustit jen tak se sekerou a štípat a štípat a štípat. Ale to je práce pro trénovaného dřevorubce. Pro obyčejného člověka je škoda času a zad?  Práci hodnou trestanecké kolonie přenechejte silnému a výkonnému stroji, jakým je hydraulická štípačka na dřevo. Budou štípat pětkrát rychlejší než fyzicky zdatný jedinec. Dřevo, které byste se sekerou a klíny připravovali týdny, s nimi budete mít hotové za pár hodin. Bez obtíží dokážou rozštípat i velké objemy dřeva, a to i tvrdého.

Štípačka Powerlog 6t – nejprodávanější štípačka v ČR za poslední 3 roky.
Autor: Mountfield

Která je ta pravá

Štípačky je také možné rozdělit na hydraulické a mechanické, tedy horizontální štípačky bez pohonu, které ovládáte nohou. Hodí se pro příležitostné štípání malého objemu dříví. Zvládají polena o průměru max. 20 cm s délkou do 45 cm. Mnohem silnější jsou hydraulické horizontální štípačky, se kterými naštípáte palivové dříví třeba pro občasné topení v krbu. Stačí na polena o průměru až 25 cm a o délce až 52 cm. Nejvýkonnější jsou hydraulické vertikální štípačky, se kterými se můžete pustit i do velkého objemu dřeva. Stroj s tlakem 10 tun zpracuje polena o průměru až 40 cm a o délce od cca 30 cm až 130 cm. Dá se na nich nastavit několik poloh na štípání různých délek polen a bývají vybaveny štípacím klínem, který je přitlačován mnohatunovou silou.

Štípačka Powerlog 5t – typický zástupce horizontálních štípaček.
Autor: Mountfield

Štípačka Powerlog 10t si poradí s poleny až do délky 130 cm.
Autor: Mountfield

Na co si dát pozor

Honí se vám hlavou myšlenka, že takový stroj by vůbec nebyl špatný? V tom případě se vám budou hodit tipy, jak si v široké nabídce správně vybrat. U stroje se dobře podívejte na použité materiály.  Nižší cena bývá většinou vykoupena ošizeným materiálem. Protože plánujete porcovat velká polena, potřebujete celokovovou robustní konstrukcí, která vám zaručí dlouhodobou a bezpečnou službu stroje. Důležitá je variabilní konstrukce štípacího klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit. Výhodnější je čtvrcení, protože při půlení berete každé poleno do ruky dvakrát. Při práci se bude hodit pevné madlo a funkční kolečka, se kterými velký stroj snadno přesunete. Zaměřte se také na elektromotory. U modelů s větším štípacím tlakem, tedy 8 tun a více, by mělo jít o třífázové jednotky, které zatěžují elektrickou síť jen minimálně. Ušetříte si tak zbytečné výpady elektrického proudu.

Díky variabilní konstrukci štípacího klínu máte na výběr, zda polena půlit nebo rovnou čtvrtit.
Autor: Powerlog