Oblíbené hlíznaté trvalky jsou snad na každé zahradě. Jsou jich spousty druhů, tvarů i barev. Protože pocházejí z teplých krajů, nedokážou se s naší zimou vypořádat. Je tedy na vás, jestli je chcete mít na zahradě i další rok, nebo bude draze kupovat nové. Aby zimu přežily, je třeba hlízy každý rok sklidit a dobře uskladnit.

Vyrýpnout a nechat uschnout

Ideální čas na vyrýpnutí hlíz jiřin je koncem října, před příchodem prvních větších mrazů. Jak na to: Opatrně hlízy i s balem podeberte rýčem. Pak odstřihněte zahradnickými nůžkami nadzemní část asi sedm osm centimetrů nad hlízou. Opatrně oklepte hlínu, ale trochu ji nechte jako protimrazovou ochranu. Pak nechte hlízy asi týden proschnout v dobře větrané místnosti. Hlízy se zatáhnou. Nezapomeňte si jednotlivé odrůdy poznačit, ať na jaře víte, která je vysoká a která nízká. Podle toho je pak můžete správně vysadit na záhon.

Hlízy jiřin je potřeba nechat oschnout a pak ostříhat.
Autor: Shutterstock.com
Do bedýnky

Oschlé a zatažené hlízy je dobré naskládat do prodyšných dřevěných bedýnek, které pak patří to temné nevytápěné místnosti. Teplota by neměla klesnout pod čtyři stupně a naopak nesmí stoupnout nad deset. Hlízky nesmí přemrznout, proto se na jejich skladování hodí například sklep. Hlídejte také vlhkost, aby neplesnivěly. Další možností je hlízy s trochou hlíny zabalit do novin nebo dát do písku, jako třeba kořenovou zeleninu. Dávejte je stonky dolu. Pokud bude materiál kolem nich suchý, zahnívat nebudou.

Pravidelná kontrola je nutností

Při skladování pamatujte na to, že jiřiny mají duté stonky, do kterých se nesmí dostat voda. Když naopak seschnou, tak to nevadí.  Pře vysazením je stačí dát na pár hodin do vody, kterou rychle natáhnou. Protože jsou hlízy velmi citlivé na vlhko a hnilobu, je potřeba je pravidelně kontrolovat. Myslete na to už při ukládání a dávejte si je tak, ať se k nim dobře dostanete. Když venku nemrzne, skladovou místnost nebo sklep větrejte.