Největším nepřítelem při úklidu zahrady před zimou nejsou krátké dni a klesající teplota. Nejvíc všechny zdržuje listí. A je celkem jedno, jestli máte listnaté stromy na vlastní zahradě, nebo k vám padá listí od souseda. Shrabat ho jednoduše musíte. A s větrem v zádech a hráběmi v rukách je to neskutečná otrava. Vyřešit to můžete tak, že zaměstnáte motorový zahradní vysavač.

Elektrický vysavač IEBV 2600 E překvapí nízkou hmotností a snadno se přemění ve výkonný fukar. Kolečka zajistí udržení výšky trubice nad zemí a vak pojme zahradní odpad o objemu až 35 litrů.
Autor: Mountfield

Trávník je taky koberec

Tak jako se neobejde domácí uklízení bez podlahového vysavače, ani trávník se nedá rychle a účinné udržovat bez fukaru. Firmy, které se starají o veřejnou zeleň, to už pochopily. Přesvědčit se o tom můžete v každém parku. A stejně užitečného pomocníka si můžete opatřit domů. Navíc máte hned dva stroje v jednom.  Zahradní vysavač se většinou jednoduchou přestavbou nebo jen zmáčknutím tlačítka, mění ve výkonný fukar.

Na haldu a do pytle s ním

Na co všechno se hodí? Určitě ne jen na podzimní boj proti listí. Zvládne také úklid větviček zbylých po zastřižení živého plotu, vysaje piliny po přípravě palivového dřeva, odfoukne jemný prašan z přístupových cest nebo chodníků.  Nejprve je dobré nečistoty nafoukat na haldu nebo do kouta a pak vysát. „Výhodou moderních strojů je, že jsou vybaveny drtícím zařízením, které dokáže zredukovat objem vysávaného materiálu až o 90 %. Vše pak končí ve sběrném vaku, kam se vměstná až na 50 litrů odpadu,“ vysvětluje produktový manažer Aleš Mostecký. Elektrické typy vysavačů se hodí pro všechny ty, kteří mají menší pozemek a v dosahu přípojku elektrické energie. Pro větší zahrady jsou vhodnější modely se spalovacím motorem.

Praktický a nenáročný elektrický pomocník - vysavač a fukar v jednom, Toro Ultra, má speciálně upravené lopatky kovového ventilátoru, které dokonale rozmělní listí a sníží jeho objem až o 90 %.
Autor: TORO

Jak vybrat ten pravý

Nabídka na trhu je široká, ale ne všechny stroje mají stejnou výbavu. Rozhodně se vyplatí, když má vysavač teleskopicky nastavitelnou délku trubice a kolečka pro snadnější udržování její výšky nad zemí. Práci ulehčí elektronická regulace výkonu pro optimální nastavení proudu vzduchu. „Ty nejlepší vysavače jsou vybaveny motorem s digitálním zapalováním, které umožňuje snížit spotřebu až o 40 %. Katalyzátor výfukových plynů redukuje emise a snižuje hladinu okolního hluku,“ dodává Mostecký. Při delší práci na větším pozemku potom oceníte, když bude stroj mít antivibrační systém a rukojeť bude potažená měkčenou gumou.