Není to tak dlouho, co jsme česnek sklízeli a už je čas ho zase zasadit. Pro sázení zimních odrůd česneku českého je ideální právě říjen. Nepotřebuje toho zase tak moc. Stačí vám záhon s půdou bohatou na živiny na slunném stanovišti s písčitou hlínou. Půdu nejprve dobře zryjte a pak přidejte vrstvu uzrálého kompostu. Jen pozor, stanoviště je třeba pravidelně měnit. Na stejné místo ho znovu nevysazujte nejméně 5 let. V mezičase jsou vhodnými předplodinami košťáloviny nebo okurky.

Kam pro sadbu

Sadbu se snažte koupit z prověřeného zdroje, aby nebyla napadena háďátkem. Výhodné je, když je sadbový česnek už namořený, protože vám to podstatně ulehčí práci. Pokud není, pusťte se do toho sami některým z celé řady mořidel. Namořit proti škůdcům můžete buď celé palice tak tři čtyři týdny před sadbou, nebo jednotlivé stroužky den dva předem.

Stroužky sázejte v rozestupu 5 až 7 cm do řádků vzdálených 15 až 20 cm od sebe
Autor: Shutterstock.com
Do řádky

Stroužky sázejte v rozestupu 5 až 7 cm do řádků vzdálených 15 až 20 cm od sebe. Dávejte ho bříškem dolů, listy pak porostou kolmo na řádek a nebudou si vzájemně překážet. Když budete sázet stroužky všemi směry, porostou vám listy na všechny strany a tak se vám budou sousední plést do sebe. Pokud sázíte stroužky správně, záhon vypadá úhledně a rostliny si vzájemně nestíní. Podle pěstitelů je dobré sázet jen obvodové stroužky.

Proč sázet v chladu?

Teplota půdy by měla klesnout pod 9 stupňů. Proč je to tak důležité? Nízké teploty zabraňují, aby stroužky byly v půdě napadány fuzáriem. Proti této houbové chorobě nic jiného, než pozdní výsadba nefunguje. Přes zimu stihne česnek zakořenit a jaře začne růst. Zálivky být moc nemusí. Česnek je na přemokření citlivý a mohl by začít hnít. Většinou ho stačí kropit jen v opravdu teplých letních dnech.

Pozor na choroby

Jak poznáte, že vám rostliny napadlo háďátko? Celá rostlina bude zdeformovaná a pletiva budou jakoby houbovatět. Většinou to hrozí, když dlouhodobě prší. Jedinou možností je napadené rostliny vytrhat a zničit. Rozhodně je neházejte na kompost. Vyplatí se hned vylamovat květenství, protože to neodčerpá z rostoucích cibulek tolik živin. Stroužky pak budou větší.