Hezký trávník je za odměnu pro ty, kteří se o něj dobře starají. Bez práce vám sice taky pozemek zaroste, ale nic pěkného to nebude. A právě jaro je pro zahrádkáře zatěžkávací zkouškou. S prvními slunečními paprsky začne tráva rychle rašit. Když povyroste, je třeba ji jednou až dvakrát posekat a pak vertikutovat. Vyčištěný porost je připravený na dosetí a hnojení.

Hnojivo Organatura obsahuje organické složky, které vydrží v půdě mnohem déle. Zajistí sytě zelenou barvu, lepší růst a odolnost vůči nepříznivým vlivům. Obsahuje také vápník, který zamezuje tvorbě mechu.
Autor: Mountfield

Draslík střídá dusík

O tom, že je hnojení nedílnou součástí pravidelné péče o travní plochu, není sporu. Musí to ovšem být kvalitní a vhodné hnojivo, které dodá trávě dostatek živin, které po zimě tolik potřebuje. Jen tak docílíte sytě zeleného a hustého trávníku. Lidé se občas dopouštějí zásadní chyby, když používají jeden typ hnojiva bez ohledu na roční období. I to nejlepší hnojivo, které je určeno na podzim, nebude na jaře správně účinkovat. Zatímco podzimní hnojivo má převahu draslíku, jarní obsahuje více dusíku.

Základem krásného trávníku je kvalitní osivo. Kromě něj a pravidelného hnojení nezapomínejte ani na sekání, zavlažování a vertikutaci.
Autor: WOLF-Garten

„Po zimě potřebuje trávník hnojivo se správným poměrem dusíku, fosforu a draslíku a také dalšími doplňkovými prvky jako jsou hořčík, síru, vápník nebo železo. Největší složkou v jarním trávníkovém hnojivu by měl tvořit dusík, který je hlavní složkou pro regeneraci a rychlý růst,“ vysvětluje specialista na osiva a hnojiva Jan Elšík ze společnosti Mountfield.

Hnojivo pro jaro a léto se od podzimního trávníkového hnojiva liší složením. Zatímco teď je potřeba použít přípravek s obsahem dusíku, podzimní směs obsahuje draslík.
Autor: Rašelina Soběslav

Důležitá je správná dávka

Je chyba si myslet, že čím víc hnojiva, tím lépe. Při aplikaci se striktně držte doporučených informací na obalu, případně se poraďte s odborníkem, aby nedošlo ke spálení trávníku. Ani menší dávka není výhra, protože porost pak není dostatečně vyživený. Základem úspěchu je rovnoměrné rozvrstvení hnojiva po celé zatravněné ploše. U malých předzahrádek to zvládnete ručně, ale u větších ploch už to může být problém. Dobré výsledky má třeba trávníkové hnojivo české firmy Rašelina Soběslav, které se hodí pro okrasné i zatěžované trávníky. Můžete je tak použít i na zahrady, hřiště či parky. Pro rovnoměrné dávkování je dobré použít speciální rozmetač nebo sypací vozík. A pamatujte na to, že trávníku jedno hnojení po zimě nestačí. Další dávku je dobré dát v květnu až červnu a nakonec na podzim trávník pohnojit speciálním podzimním hnojivem.