Pokud si nevíte rady, kam s odpadem po prořezávání, když nejste zrovna fanoušky na ohni opečených špekáčků, nebo nemáte chuť pracně odtahat veškerý zahradní odpad do obecního kontejneru či naporcovat do hnědé bio popelnice, měli byste zvážit pořízení drtiče nebo štěpkovače. Jejich výhody se totiž neomezují jen na to, že vás nežádoucího odpadu zbaví, ale pomůžou vám ho zužitkovat tak, že nakonec ušetříte a vaše zahrada vám poděkuje.

Jemná dřevní drť je skvělým základem do kompostu. Dá se použít také jako mulč u ovocných stromků či v okrasných zahradách.
Autor: Powercut

Vyrobte si z odpadu mulčovací materiál

Jemná dřevní drť z drtičů je skvělým základem do kompostu, ale můžete ji použít i jako mulč, za který byste jinak dali nemálo peněz. Mulčování  je tou nejlepší metodou, jak pomoci pěstovaným rostlinám, šetřit vodu i práci. Mulčovací pokrývka totiž chrání půdu jak před vysoušením slunečními paprsky, čímž snižuje nutnost často zalévat, tak před rozbahněním silnými dešti nebo tvorbě nežádoucího škraloupu. Díky této ochraně struktury půdy a jejích organismů se zvýší i úroda a její kvalita a samozřejmě také zdraví rostlin.

Mulčovací kůra či štěpka je materiál velmi oblíbený v okrasných zahradách, kde prokazuje dobré služby a vypadá prostě skvěle. Hodí se také k mladým ovocným stromkům, kde pomáhá zvyšovat jejich úrodu.  Žádné dřevnaté materiály však nepatří na zeleninové záhony, protože zprvu poutají dusík a ochuzují tak půdu.

Drtič zpracuje dřevní odpad na jemnou drť pomocí nožů z vysoce odolné oceli.
Autor: archiv

Před nákupem si vše zkontrolujte

I když se může na první pohled zdát, že štěpkovače dělají totéž, co drtiče, opak je pravdou. Oba stroje sice zpracují větve, ale každý jinak. „Štěpkovače mají uvnitř ozubené kolo, vlastně jakousi frézku, která větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje,“ vysvětluje odborník na zahradní techniku Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield. Také 2,5 cm dlouhé štěpky ze štěpkovačů sice využijete jako mulčovací materiál, ale po proschnutí je můžete použít i jako palivo do kamen.

Většina elektrických drtičů i štěpkovačů  zpracovává větve o průměru až 4,5 cm, což je pro běžnou zahradu víc než dostačující průměr.  „Důležité je při výběru drtiče nebo štěpkovače dbát na to, aby stroj měl velká kola, díky kterým ho snadno přesunete z jednoho místa na druhé. Velmi praktický je také průhledný plastový box, pomocí něhož nadrcený materiál snadno odnesete tam, kam je potřeba,“ radí Mostecký.

Štěpkovač Powersilent větve zpracuje v hrubší štěpky, které se dají použít jako mulč nebo po proschnutí jako palivo do kamen.
Autor: Mountfield

Bezpečnost především!

Navíc by přístroj měl být vždy vybaven  bezpečnostní pojistkou, která zabraňuje spuštění stroje, pokud pod jeho výstupem není plastový box umístěn. Velmi šikovným pomocníkem je také pěchovač, který se stará o snadnější posouvání větví do drtícího nebo štěpkovacího ústrojí. Při práci také oceníte bezpečnostní pojistku, která při výpadku proudu přístroj automaticky vypne. Aby se dal opět do chodu, musíte znovu stisknout tlačítko startu.

Větve stroj zpracuje ve štěpky pomocí ozubené frézky.
Autor: Powersilent

Jaké větve se do drtičů i štěpkovačů hodí?

Na jaře je nejlepší prořezat ovocné stromy, pro udržení jejich tvaru a podporu bohaté a pravidelné plodnosti. Nezapomeňte ale i na ostatní stromy a odstraňte z nich nemocné, odumřelé nebo zastíněné větvě. „Drtiče i štěpkovače si také poradí s odpadovým materiálem ze živých plotů a keřů, kterým prořezáním dáte požadovaný tvar, zajistíte tak stálou hustotu a podpoříte kvetení, tvorbu nových listů a stonků,“ dodává Mostecký.

Se zahradním drtičem YT5452 se snadno manipuluje, má nízkou hmotnost a umí zpracovat čerstvé i suché větve.
Autor: Mountfield