1. Sázejte s přestávkou

Pokud zakládáte nový záhon, pamatujte si, že jahody patří k rostlinám, kterým svědčí střídání stanovišť. Ideální přestávka v pěstování na jednom místě je alespoň tři roky poté, co se tam dva tři roky jahody pěstovaly. Proč? Půda je unavená a koncentrují se v ní choroby i škůdci, takže by rostlinky dobře nerostly a neplodily.

2. Nekropte listy

Jahodník má rád humózní a provzdušněnou půdu, aby se v ní dobře uchytily jeho kořeny. V těžké a nepropustné se mu dařit nebude. Sazenice sázejte tak, aby srdíčko zůstalo těsně nad povrchem půdy. Velmi důležité je pro něj vybrat místo s dostatkem slunečního světla. Pro správný růst potřebuje dostatek vody. Ideální je zálivka dopoledne. Jen dejte pozor, ať kropíte ke kořenům, listy a květy musí zůstat suché.

Na některých místech už začaly jahodníky kvést.
Autor: Shutterstock.com
3. Plevelu nedejte šanci

Ohledně pěstování máte na výběr. Buď dáte sazenice rovnou na záhon a budete je po celou sezonu pracně okopávat a zbavovat plevelů, nebo zkusíte využít fólii z netkané textilie. Tento způsob má řadu předností. Většinou je fólie černá a koupíte ji v každém zahradnictví.
Díky barvě absorbuje větší podíl sluneční energie, takže urychluje zrání. K dalším plusům patří, že textilie zabraňuje růstu plevelů a půda se pod ní nemusí kypřit.

4. Nespalte hnojivem listy

Jahody jsou na výživu velmi náročné, proto je dobré na nově osazovaný záhon přidat dobře uzrálý kompost. Ale i pak je třeba přihnojovat. Jen to dělejte opatrně a ke kořenům. Na rostlinu by se hnojivo dostat nemělo, mohlo by popálit listy. K přihnojování se nejčastěji používá ledek vápenatý, Cererit nebo třeba Horticerit.