Bazén očistěte

Ze všeho nejdřív sejměte krycí zimní plachtu, pokud ji na bazénu máte. Dobře ji očistěte, nechte vyschnout a uložte na suchém místě. Stěny bazénu i dno pak vyčistěte od usazených nečistot speciálním, k tomu určeným přípravkem. Očištěné plochy důkladně opláchněte vodou. Pomocí bazénového vysavače odstraňte z vody a dna bazénu hrubé nečistoty. Plovoucí nečistoty posbírejte z hladiny bazénu pomocí síťky na teleskopické tyči..

Přípravky a pomocníci, které budete na odzimování bazénu potřebovat.
Autor: Azuro
             

Zapojte filtraci a ohřev

Podle návodu připojte hadicemi filtraci a máte-li, připojte také systém na ohřev vody. Překontrolujte a dotáhněte veškeré spoje. Většina bazénů je dnes už vybavena výkonnými pískovými filtracemi. „Pro udržení jejich správného čistícího výkonu je vhodné speciální pískovou náplň každé dva roky vyměnit. Takže, pokud jste to loni ani předloni neudělali, je nyní ta správná chvíle. Náplně se prodávají v baleních po 25 kg a stejně tak, jako přípravky na údržbu bazénové vody a potřebné testery, je nakoupíte v obchodech, které se specializují na prodej bazénů a příslušenství,“ vysvětluje Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield.

Stěny bazénu snadno očistíte pomocí přípravku k tomu určenému a speciální houbičky.
Autor: Azuro

Doplňte vodu

Nyní je čas dopustit vodu. Tu doplňte až do úrovně středu přítokové příruby skimmeru, zapněte filtrační okruh a obsah bazénu během následujících čtyřiadvaceti hodin filtrujte. Pokud během té doby dojde k zanášení filtru, je třeba jej vybírat.

Důležité je zapojení pískové filtrace a kontrola filtračního písku.
Autor: Mountfield

Zkontrolujte a upravte tvrdost vody i pH

Na kvalitě vody záleží. Pomocí kapkového testeru přeměřte její tvrdost. Pokud je to třeba dle návodu na obalu upravte na správnou hodnotu. Poté změřte, a případně upravte, alkalitu. Dále zkontrolujte a upravte hodnotu pH. Ta ovlivňuje účinnost a spotřebu všech přípravků na úpravu vody, funkci zařízení, životnost bazénu a především dobrý pocit z koupání. Neutrální voda má hodnotu pH 7,0, pro koupání se doporučuje hodnota mezi pH 7,0 a 7,4. V případě pH nad 7,4 se snižuje účinnost aplikovaného chloru a vznikají sedimenty, pH pod 7,0 zase působí podráždění očí. Nakonec aplikujte chlórový přípravek. Ten vodu zbaví mikrobů a biologického znečištění.

K odstranění nečistot ze dna i stěn bazénu poslouží bazénový vysavač.
Autor: archiv

Používejte prověřené přípravky

Při výběru přípravků určených k odzimování a vůbec k celosezónní péči o bazénovou vodu volte prověřené značky. Ty jsou hygienicky a zdravotně testované, a jsou tedy nejen účinné, ale i absolutně neškodné. Mezi dlouhodobě nejpoužívanější patří bazénová chemie Azuro.  Neznámým a neověřeným výrobkům se raději vyhýbejte, mohly by způsobit kožní alergie, podráždění sliznice nebo dokonce zdravotní problémy trvalejšího charakteru.

 

Fotogalerie
3 fotografie