Nezáleží na tom, zda máte jen bazén nafukovací nebo ten zapuštěný. Solární sprchu oceníte v každém případě. Jde totiž o prostředek, jak velmi levně a přitom ekologicky zabezpečit potřebnou hygienu koupajících. Pokud se totiž každý před vstupem do bazénu osprchuje, smyje pot, přebytečné opalovací prostředky a drobné nečistoty, předejdete tím znečišťování vody v bazénu a snížíte spotřebu bazénové chemie.

Oceníte ji ale i pokud nemáte bazén. Solární venkovní sprchy jsou totiž tou nejlepší variantou, pokud se chcete po náročné práci opláchnout nebo jen osvěžit. Jsou proto výhodným, levným a pohodlným zdrojem teplé užitkové vody u rekreačních objektů, v zahrádkářských koloniích a v zahradách rodinných domů.

Tělo sprchy je solárním absorbérem a zároveň zásobníkem až na 35 litrů vody, která je v něm ohřívána až na 60°C. Zobrazené modely nabízí společnost Mountfield.
Autor: archiv

Zahradní solární sprcha má tu výhodu, že nemá žádné provozní náklady, a jediné co potřebuje, je pouze běžná voda.Stačí jen studenou vodu napustit do zásobníku, který je zároveň tělem sprchy a pojme až 35 litrů. Ten je vyroben tak, že absorbuje energii slunečního záření a vodu prohřeje na teplotu až 60 °C. To zajistí dostatek teplé vody pro příjemné a osvěžující sprchování. Samozřejmostí je, že součástí solární sprchy je mísicí baterie, takže si můžete namixovat vodu teplou tak, jak vám vyhovuje,“ vysvětluje Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield.

Solární sprchy jsou vybaveny mísící baterií, pomocí které si můžete nastavit potřebnou teplotu vody smícháním ohřáté a studené vody. Na snímku solární sprcha Standard.
Autor: Mountfield

Samotná instalace je pak velmi snadná. Pro sprchu byste však měli zvolit takové místo, na které dopadá maximum slunečních paprsků. Díky tomu vám bude schopna nabídnout teplou užitkovou vodu až po dvě stě dní v roce. Napojení na vodovodní řad také není nijak složité. Stačí sprchu propojit s jakýmkoliv vodovodním kohoutkem pomocí rychlospojek a zahradní hadice.