Kompostéry a kompostovací sila jsou ideálními pomocníky při kompostování. Nabízejí praktickou možnost, jak naložit se zahradním odpadem, který nevzhledně leží v koutě zahrady. Navíc se postarají o to nejlepší přírodní hnojivo pro zahradu. Kvalitní humus zajistí podstatně rychleji, než klasický volně ložený kompost.

Chybět by neměl na žádné zahradě. Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy a je vyroben z kvalitního mrazuvzdorného polyetylenu, který vydrží teploty od -80 °C až do +110 °C.
Autor: archiv

Jakou vybrat velikost

Nejdříve se rozhodněte, zda si chcete pořídit uzavřený kompostér nebo otevřené silo. Uzavřené modely se nejčastěji vyrábějí v objemech od 390 do 720 litrů. Velikost vyberte podle rozlohy pozemku.  Například pro zahradu do 200 m2 by měl stačit kompostér o objemu 400 l. Sila se pak vyrábějí v objemu do 650 litrů.

Nevíte kam s čerstvě posečenou trávou? Řešením je právě kompostér! Model K 400 patří ke středně velkým a vejde se do něj až 400 litrů bioodpadu.
Autor: Mountfield

Na materiálu záleží

Nejžádanější kompostéry a kompostovací sila jsou vyrobeny z kvalitního mrazuvzdorného vysokohustotního polyetylenu. Jde o tepelně stálý materiál vhodný pro rozmezí teplot – 80 °C až + 110 °C. Můžete si tak být jisti, že se vám výrobek pro první zimě nerozpadne. Z funkčního hlediska je důležitá i barva. Nejlepší je pořídit kompostér, který má černou barvu. Ta totiž víc přitahuje sluneční svit. V kompostéru je tak vyšší teplota, která urychluje zrání humusu.

Kompostéry mají ve spodní části praktická otevírací dvířka, kterými můžete snadno odebírat již hotový humus. Ten je za ideálních podmínek hotov už za 8 týdnů.
Autor: Mountfield

Zaměřte se na detaily

Kompost, který si pořizujete, by měl být v každém případě snadno sestavitelný. Pokud ho pořizujete na zahradu, měl by být bez dna kvůli volnému styku s půdou a přístupu mikroorganismů, ale také červů a žížal. Kompostér by také měl mít otočný ventil pro lepší regulaci prostupu vzduchu celým objemem biomasy, horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu a praktická boční dvířka pro snadné odebírání už hotového kvalitního humusu.

Kompostovací silo je vhodnou variantou pro příznivce klasického kompostování. Pojme až 650 litrů biomasy a když je kompost hotov, silo lze jednoduše rozebrat a mít přístup k celé hromadě humusu.
Autor: archiv