„Kaktusy můžeme dělit hned podle několika kritérií, například podle tvaru stonku. Máme kaktusy diskovité, kulovité, soudkovité i sloupovité,“ vysvětluje pěstitel kaktusů Karel Pavlíček v dalším díle pořadu Váš PRIMA receptář. V zemích svého původu, ihned nás napadne nejznámější Mexiko, mají kaktusy celoročně velký přísun světla, což v našich podmínkách není, a proto bychom to měli při domácím pěstování zohlednit. Stejně jako opatrné zacházení s jejich zálivkou.

 

Video
Video se připravuje ...

Pěstitel kaktusů Karel Pavlíček poradí, jak správně o rostliny pečovat Prima TV

 

 

A jak si svou sbírku kaktusů rozmnožit? „Pokud kaktus odnožuje, stačí odnož uloupnout a zasadit,“ říká zkušený pěstitel, „ale lepší je koupit si semena a udělat si svůj vlastní výsev.“ Semena jsou běžně k dostání ve specializovaných prodejnách. Hlavně se nepokoušejte vozit si semena z dovolené, neboť to je přísně zakázané! Pokud však máte kaktusů více, a navíc dva stejné, které pokvetou zároveň, je možné je uměle štětečkem opylit, což je předpokladem pro to, že budou mít plody, z nichž pak získáme semena vlastní.

...
Autor: Prima TV

Jakmile nám kaktus začne přerůstat ze svého původního květináče, nastává čas pro přesazení, aby se rostlina nedeformovala. To můžeme udělat kdykoli během celého roku. „Opatrně vyjmeme kaktus z původní nádoby, důležité je zkontrolovat mu kořeny, jestli nemá nějaké parazity, často tam bývá brouk zvaný kořenovka. Pokud ho najdeme, je nutné celý kaktus vykoupat v nějakém chemickém roztoku, kterých je na trhu celá řada,“ radí pan Pavlíček a pokračuje: „Očistíme hlínu, odstraníme všechny drobné odumřelé kořínky. Následně zvolíme správnou velikost nové nádoby, vložíme do ní kaktus a obsypeme hlínou. Jedná se o speciální substrát, který je velmi propustný, to znamená, že v sobě nedrží dlouho vodu. Je to napodobenina mexických substrátů sestávající z písku, rašeliny, antuky, případně vápence.“

Celý pořad Váš PRIMA receptář sledujte dnes 15. května 2016 v 11.55 na Primě.