Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejčastější chyby při pěstování hortenzií: Neděláte je také?

/
  • Hortenzie
    Hortenzie (Shutterstock.com)
    20. července 2017 ● 06:00

    Oblíbená květina našich babiček se vrací na výsluní. Bohatými kulovitými květy krášlí zahrady, ale i terasy a balkony. Pěstuje se dokonce i jako pokojová rostlina. Pokud vám nekvete nebo má květy malé a vybledlé, děláte někde chybu. Poradíme vám, co hortenzie potřebují, aby se jim dařilo!

  • 1.

    Chyba první: hortenzie patří do stínu

    Z kousku rostliny se dají jednoduše a levně vypěstovat i hortenzie.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Hluboký stín není pro hortenzii to pravé, k životu potřebuje světlo jako jiné rostliny. Choulostivější a v nádobách pěstované druhy přivítají místo s rozptýleným světlem, nádobové hortenzie můžete později postupně zvykat i na slunce, případně je vysadit i na osluněné místo. U hortenzií s výrazně barevnými květy (například červenými, sytě růžovými či pestrými) se ve stínu dočkáte bledých a nevýrazných odstínů.

     

    V našich podmínkách je nebezpečná osluněná poloha v zimě, kdy se po nočních mrazech do rostlin opře slunce. Zastínění rostlin chvojím nebo textilií je v takovém případě vhodnou ochranou před poškozením.

     

    Máte zahradu plnou květin? Tak ať vás ani nenapadne přes léto utrácet za kytice z květinářství. Krásnou, moderní a hlavně voňavou si podle našeho videa hravě uvážete sami:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Krásná kytice z vlastní zahrady? Víme, jak na to! Adam Balažovič

  • 2.

    Chyba druhá: špatně připravená půda

    Modré hortenzie budete mít na zahradě díky speciálnímu hnojení.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pro hortenzie je nejvhodnější mírně kyselá půda s pH 5–6,5. Nové hybridy už nejsou tak vyhraněné vůči kyselosti půdy a přizpůsobí se i běžné zahradní zemině (když jim ale přidáte rašelinu, budou spokojenější). Zemina by měla být navíc lehčí a živná: hortenzie jsou poměrně mohutné keře a spotřebují dost živin, které by z těžké půdy špatně přijímaly.

     

    Stojí za to koupit speciální směs nebo si namíchat zeminu, v níž bude po jednom dílu rašeliny, jehličnaté hrabanky, písku a kompostu. Těžké a kamenité půdy zpomalují růst hortenzií, květy jsou menší a špatně se vybarvují.

     

  • 3.

    Chyba třetí: nepravidelná zálivka

    Hortenzie
    Autor: Shutterstock.com

     

    Hortenzie v lehké a propustné půdě potřebuje pravidelný přísun vody (zem rychleji vysychá). Nejhorší je nechat rostlinu téměř na suchu (povadající listy) a pak ji utopit v bahně. V letním období mají rostliny opravdu velkou spotřebu vody (čím větší keř, tím vydatnější zálivka).

     

    Stejně jako nádobovým hortenziím by neměl přeschnout bal, tak by neměly suchem strádat ani hortenzie na záhonech. Na větších záhonech můžete problém se zálivkou vyřešit kapénkovou závlahou, pomůže i zakrytí půdy fólií a mulčovací kůrou.

     

  • 4.

    Chyba čtvrtá: přihnojování v nevhodnou dobu

    Květy hortenzií budou na stinném stanovišti málo barevné.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Rychle rostoucí hortenzie potřebují pochopitelně dostatek živin. Nejpřijatelnější formou jsou kapalná hnojiva aplikovaná formou zálivky. Ta řeďte vždy podle návodu, většími dávkami rostlinám uškodíte.

     

    Po narašení můžete přihnojovat rostliny do doby, než nasadí na květ. Po dobu kvetení nepřihnojujte, další etapa přihnojování nastane až v létě a poslední v září – to aby mohlo vyzrát před zimou dřevo a bylo odolnější proti mrazům.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy