Jak na letní řez ovocných stromů? Pusťte se do něj teď!
-
Pro správně provedený řez je důležité mít kvalitní nářadí.
Jak správně provést letní řez ovocných stromů? Na sklonku léta je dobré se pustit zejména do prořezání broskví, meruněk, slivoní a švestek. Pro příští rok vám zajistí lepší úrodu!
- 1.
Správný řez jádrovin ponese plody
JabloňAutor: Profimedia.czLetní řez jádrovin, to znamená jabloní a hrušní, je velmi důležitým zásahem. Ovlivníte jím totiž úrodu v příštím roce. Nejdříve musíte vyřezat zahušťující a křižující se větve.
Pak zakracujte větve, jež chcete přinutit k plodnosti. To znamená, že boční obrost řežte na patku nebo na čípek, prodlužující větve zkraťte na šest až osm pupenů.
U jabloní poznáte ukončení letošního prvního růstu podle letorostu, který má na konci listový pupen. Pokud jsou na koncích větví malé lístečky, není ještě růst ukončen a s řezem je třeba počkat.
To musíte vyzloušet! Jablečné růžičky jsou hitem hospodyněk po celém světě. Jejich příprava je ale opravdu snadná. Postup najdete na videu:
VideoVideo se připravuje ...Vyzkoušeno! Upečte si růžičky z jablek. Zvládne to každý! Lenka Chvostová
- 2.
Peckoviny řežte na sklonku léta
RyngleAutor: shutterstock.comŘez broskví, meruněk, slivoní, švestek, což jsou všechno peckoviny, si naplánujte na polovinu srpna. Broskve už jsou sklizeny, proto vezměte nůžky a pilku do ruky a pusťte se do díla. Důkladného řezu se u peckovin není třeba bát. Zvlášť broskvoně jsou vitální, a když postranní obrost necháte nedotčený, budou výhony slabé a ponesou menší plody než na prodlužujících se kosterních větvích.
Postup je stejný jako u jabloní a hrušní: vyřežte všechny křižující se a zahušťující větve, dlouhé kosterní větve zakraťte asi na polovinu a boční výhony zkráťte na dvě očka. Dlouhé větve musíte zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se po řezu měla možnost větev prodlužovat.
U slív a švestek je řez úplně stejný, i když do poloviny srpna jsou stromy ještě obaleny plody. Řežte ale jen letošní větve, na kterých se plody nevyskytují.
- 3.
Dobré nářadí je základ
Pro správně provedený řez je třeba mít kvalitní nářadí.Autor: MountfieldPři řezu je potřeba pracovat s kvalitními a správně naostřenými nástroji. Patří mezi ně různé typy pil a pilek sloužící k odstraňování silných a pevných větví. Na slabší výhony stačí zahradnické nůžky.
Protože všechny řezy by měly být hladké, doporučujeme k začišťování ran po odřezaných větvích použít speciální zahnutý nůž – žabku. Řezné rány větší než jeden centimetr ošetřete stromovým balzámem, aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a k vysychání.
Veškeré odumřelé, nemocné a slabé větve ořezávejte až na zdravé dřevo. Odřezané větve ihned odkliďte. Měkké části můžete zpracovat drtičem a kompostovat, napadené části spalte.
- 4.
I drobnému ovoci řez prospěje
...Autor: shutterstock.comJakmile sklidíte úrodu ze stromkových rybízů, zformujte jejich korunku, která ráda přerůstá, a keř tak ztrácí typický tvar. Také u malin musíme po odplození staré výhony ořezat až u země. Remontantní maliník (dvakrát plodící) řežte až na podzim, po druhé sklizni. U ostružin a malinoostružin proveďte řez stejným způsobem jako u malin.
Přečtete si více o řezu pnoucích a okrasných keřů