Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak správně ostříhat levanduli, aby napřesrok hustě vykvetla

/
  • Levandule je poměrně nenáročná rostlina, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči.
    Levandule je poměrně nenáročná rostlina, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči. (shutterstock.com)
    16. srpna 2017 ● 06:00

    Ať už máte na balkoně květináč s jednou rostlinou nebo vaši zahrádku zdobí hned několik keříků, určitě chcete, aby levandule měla krásný tvar a byla celá obsypaná voňavými fialovými květy. To snadno ovlivníte správným řezem v ten pravý čas. Jak levanduli ostříhat a kdy, to se dozvíte v našem článku.

  • 1.

    Správný řez ovlivní hustotu

    Opojná vůně levandule uklidňuje.
    Autor: Shutterstock.com

    Voňavou rostlinu s modrofialovými květy pocházející ze Středomoří najdeme na většině zahrad i předzahrádek, zdobí nejeden balkon. Někteří ji pěstují jen tak pro okrasu, jiní používají sušené květy k provonění šatníku a vypuzení molů, někdo z ní připravuje lahodný sirup. Její vůně uklidňuje, napomáhá spánku. Ale ať už je její využití jakékoliv, každého potěší, když bude bohatě kvést.

    Levandule je poměrně nenáročná rostlina, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Potřebuje jen slunné stanoviště a dobře propustnou půdu, nejlépe hlinito-písčitou. Na živiny je nenáročná. Bez problémů přečká zimu, neublíží jí ani silnější mrazy. Bez čeho se však neobejde, je správně provedený řez.

    Zdobí vám keříky levandule obsypané voňavými kvítky zahradu nebo balkon? Pokud ano, jistě víte, že se z něžné květinky nemusíte radovat pouze v létě, když kvete, ale můžete si ji i usušit. My vám poradíme, jak to správně udělat:

    Video
    Video se připravuje ...

    Levandule: Voňavá bylinka pro klidný spánek Adam Balažovič

  • 2.

    Kdy levanduli stříhat


    Levanduli je potřeba přistřihnout a připravit na zimu.
    Autor: Shutterstock.com

    Nůžky budete muset vzít do ruky alespoň dvakrát ročně. Nejvhodnější čas je po odkvětu a pak na jaře, kdy je třeba rostlinu zmladit a zbavit omrzlých částí. Nemusíte mít ale obavy, není to žádná věda. Zvládne to i naprostý laik. Stačí jen dodržet pár základních pravidel. Odměnou za vynaloženou péči vám bude nádherně tvarovaný keř, doslova obsypaný šištičkami květů.

    Teď během léta se do žádného radikálního řezu raději nepouštějte. Mohlo by se stát, že rostlina nestačí do zimy hluboké rány zacelit. Stačí, když nejprve ostříháte všechny odkvetlé květy. Odstraňte je hned na začátku stonků. Následně se pusťte do péče o samotný keřík. Stříhejte nad úrovní nových lístečků, které vyrašily na jaře. Nikdy levanduli nezastřihávejte až do dřeva, mohlo by se stát, že už neobrazí.

     

  • 3.

    Jak na jarní řez

    Pravidelně zmlazované rostliny si udržují ve spodní části keře velké množství záložních pupenů, takže i v případě silného poškození horních částí mrazem mají z čeho regenerovat.
    Autor: shutterstock.com

    Pravidelný každoroční sestřih zajistí, že bude keřík krásně hustý, bohatě větvený a obsypaný květy. Navíc pravidelně zmlazované rostliny si udržují ve spodní části keře velké množství záložních pupenů, takže i v případě silného poškození horních částí mrazem mají z čeho regenerovat.

    Mladé rozvětvené keříky lze sestřihnout už na výšku 5 až 8 centimetrů. Naopak starší keře, které v minulosti nikdy nebyly pravidelně stříhány, sestřihněte jen částečně tak, aby rostlině zůstala alespoň nějaká část neostříhaná.

    Nejvhodnější dobou pro řez je přelom března a dubna. V té době začíná rostlina rašit, pupeny jsou jasně viditelné a otevřené. Rány po řezu se v tomto období hojí mnohem lépe než na podzim a rostlina rychleji regeneruje.

    V první řadě odstraňte všechny zmrzlé části. Pak už se můžete pustit do hlavního řezu. Snažte se ale udržovat kulatý tvar keříku. Větvičky se nebojte zkrátit o celou jednu třetinu. Pozor si dejte jen na to, aby na každé větvičce zůstaly alespoň dva viditelné mladé pupeny.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy