Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak si namnožit rybíz, angrešt a jostu? Teď je ten pravý čas

/
  • Věděli jste, že ovocné keře si můžete snadno namnožit sami?
    Věděli jste, že ovocné keře si můžete snadno namnožit sami? (Michal Protivanský)
    29. srpna 2016 ● 06:00

    Ovocné keře nesmí na zahrádce chybět. Drobné plody chutnají čerstvě utržené, ale i v koláčích, domácích marmeládách nebo třeba šťávách. Ať už jde o příjemně nakyslý červený rybíz, aromatický černý, některý z "chlupatých" angreštů či chutného křížence černého rybízu s angreštem. Věděli jste ale, že za nové sazenice nemusíte zbytečně utrácet. Keře si totiž snadno namnožíte sami.

  • 1.

    Josta

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Kdo jednou ochutnal šťavnaté černofialové plody, jejich neobvyklé sladkokyselé chuti zřejmě nadobro propadl. Připomíná tak trochu angrešt, kiwi, borůvky, nechybí ale ani malý "ocásek" černého rybízu. Pěstitelé ocení větve bez trnů i skutečnost, že josta netrpí žádnou z obvyklých chorob, nenapadají ji škůdci. Navíc jsou plody plné vitamínu C a bioflavonoidů, které jsou skvělým antioxidantem.

     

    Konec léta po sklizení plodů je nejvhodnějším obdobím pro množení polodřevitými až dřevitými řízky. Ty za několik týdnů spolehlivě zakoření. Stačí je volně "zapíchnout" do záhonu, nejlépe do hlinitopísčité půdy. Množit jostu můžeme průběžně po celou sezonu i hřížením, tedy vložením dřevnatějícího výhonu do půdy. V místě styku se zeminou následně dojde k probuzení spícího pupenu, ze kterého vyrostou kořeny nové rostliny. Dalším způsobem je pak dělení starších, rozrostlých keřů.

     

  • 2.

    Rybíz

    Rybíz
    Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

    Je asi nejoblíbenějším a nejčastějším ovocným keřem našich zahrad. Nejpopulárnější je asi ten červený, hned za ním černý, jehož výrazná specifická chuť nemusí být každému příjemná. Méně často se pak pěstuje rybíz bílý. Drobné plody mají široké využití. Vynikající je čerstvý, hodí se ale i pro výrobu domácích džemů, dá se z něj připravit nejen šťáva, ale i chutné ovocné víno. 

     

    Nejsnadnější a nejlevnější způsob rozmnožování je množení dřevnatými řízky. Ty řežte nejlépe z jednoletých výhonů v délce asi dvacet až pětadvacet centimetrů. Pozor ale na nevyzrálé vrcholky, ty jsou nevhodné. Starší řízky se zase špatně ujímají. Řízky sázejte nejlépe pod úhlem pětačtyřiceti stupňů, v lehkých půdách tak, že necháte vyčnívat nad povrchem půdy jen jeden pupen, na vlhkých a těžkých půdách pak na dvě třetiny jejich délky.

     

  • 3.

    Angrešt

    Rozhodně nezapomeňte provést postřik angreštu proti americkému padlí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Méně často se na našich zahradách pěstuje angrešt. A to buď ve formě keřů, nebo malých stromků. I ten plodí drobné ovoce plné zdraví prospěšných látek a vitaminů. Výhodou je, že angreštu se daří i tam, kde se nedaří ovocným stromům. Je ale trochu náročnější na teplotu než třeba rybíz či josta a nesnáší sucho ani přemokření a má vyšší nároky na půdu. Vyhovuje mu středně těžká, humózní zemina.

     

    I angrešt se dá množit řízky. Letos už to ale nestihnete. Řežou se totiž v létě asi v polovině června. Vybrat je třeba polozdřevnatělé letorosty, které nařežte přibližně na délku osmi centimetrů. Spodní řez veďte těsně pod očkem, horní mírně nad očkem. Spodní list na řízku pak odstraňte, u ostatních zkraťte čepele o třetinu. Řízky stimulujte a napíchejte do pařeniště do humózní, písčité půdy s přídavkem rašeliny.

     

    Silné sazenice můžete vypěstovat také hřížením. Na jaře ohněte jednotlivé výhony do asi patnáct až dvacet centimetrů hlubokých rýh, přichyťte háčkem a zasypejte dobrou kompostní zeminou. Konce výhonů zkráťte tak, aby nad zemí byly jen dva až tři pupeny. Zakořenění urychlíte tím, že výhon v místě ohybu zaškrtíte drátem nebo naříznete.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy