Na podzim se sázejí jabloně a hrušně, švestky, renklód, třešně a višně a z drobného ovoce rybízy a angrešty. Teplomilné ovocné druhy, jako jsou broskvoně a meruňky, se snáze ujímají na jaře, protože mělce koření a jsou celkově náchylnější k poškození mrazem. Také s maliníky a ostružiníky počkejte raději až na jaro, kdy lépe raší a odpadnou vám starosti s vymrzáním.

Kam zasadit ovocné stromky

Nezkušenému zahrádkáři se podaří udělat sérii chyb hned na začátku, tedy při výsadbě stromku. V první řadě může jít o špatně zvolené stanoviště, což není pouze kvalita a typ půdy, ale také dostatek slunce a vláhy.  Nenechte se také oklamat tím, jak malý stromek sázíte. Při nákupu se zeptejte, do jaké výšky a šířky vyroste. Od toho se totiž odvíjí vzdálenost, na jakou je potřeba stromky vysadit.

Kromě odrůd je potřeba přihlédnout i ke tvaru stromu. Zákrsky, ovocné stěny a čtvrtkmeny jsou nízké tvary, které umožňují pohodlnou sklizeň a hodí se i do menších zahrádek. Pro úsporu místa, například k plotu nebo jako dělicí stěnu, se uplatní sloupovité tvary ovocných dřevin, takzvané baleriny. Vyšší tvary ovocných dřevin se uplatní pouze na dostatečně velké ploše, nejlépe v samostatném sadě.

Správný postup výsadby

Dno vykopané jámy asi tak do poloviny naplňte zeminou smíchanou s kompostem, na navrstvenou zeminu postavte stromek co nejblíže ke kůlu a kořeny rovnoměrně rozložte. Do zeminy je možné přidat dlouhodobě působící hnojiva, například síran draselný nebo superfosfát. Za občasného potřásání stromkem kořeny zasypte zeminou, aby se prostor mezi kořeny vyplnil. Jakmile je vyplněna asi polovina jámy, stromek jemně přišlápněte a postupně přidávejte zeminu.

Místo očkování musí být nad povrchem půdy, ale jestliže sázíte stromky nyní na podzim, ze spodiny nahrňte okolo kmínku asi třicet centimetrů hrůbek, kterým zakryjete místo očkování, a v něm vytvořte mísu na zachycování vláhy. Na vydatnou zálivku nesmíme zapomenout. Zároveň je potřeba stromek volně přivázat ke kůlu, ale tak, aby "nevisel", když půda slehne, a zabezpečit chráničem z pletiva, plastu nebo dřevěnou ohrádkou proti okusu hlodavci a zvěří v zimním období.

Velkou chybou bývá často výsadba nového stromku do jámy, z níž byl po desetiletích odstraněn starý ovocný strom. Půda na takovém místě je však značně vyčerpaná a nevhodná k nové výsadbě stromku.

Výsadbou práce nekončí

Než se čerstvě vysazený stromek ujme, je třeba pravidelná zálivka, nejlépe až do zámrazu. V sezoně postřik proti škůdcům a chorobám a rovněž i starost o tvarování a řez. Pokud nemáte žádné zkušenosti, nedělejte to metodou pokus/omyl. Raději si zavolejte zkušeného pěstitele, který vám s tím pomůže. Každý ovocný druh totiž vyžaduje trochu jiný řez a v rozdílnou dobu.

Půda kolem kmínku ovocného stromku by měla být pravidelně kypřená a zbavená plevele. Péči si můžete usnadnit výsevem svazenky, která potlačí růst plevele, bohaté modré květy lákají včely, což přispívá k dobrému opylení, a na podzim se do půdy zaryje jako zelené hnojení. Pamatujte, že ovocný stromek vysazený do trávníku vypadá sice hezky, ale má zvýšené nároky na zálivku, protože trávník podporuje vypařování vody a tvrdá zatravněná půda nezachytává dobře dešťovou vodu.