Než se pustíte do práce, je třeba si dobře promyslet, jak chcete svůj byt proměnit. Velmi důležitý je výběr barvy je. Samozřejmě, můžete stěny a stropy jenom vybílit, ale to už se „nenosí“. Současný trend je ve znamení barevných stěn.

Barvy umí kouzlit

Barvy dokážou opticky měnit prostor, takže vhodným nátěrem můžete docílit zvětšení, ale i zmenšení či prosvětlení místnosti nebo bytu. Studené barevné odstíny, jako například světle modrá, prostory rozjasňují a opticky zvětšují. Teplé, světlé barvy jako např. žlutá mohou vyrovnávat chybějící slunečné světlo. Pro vyvolání dojmu útulnějšího a menšího prostoru se hodí teplé, tmavší barevné odstíny. Rozhodně tak nic nepokazíte s hnědou, bordó nebo oranžovou lehce smíchanou s červenou. Chladné barvy prostor opticky zvětšují, teplé ho naopak zmenší a zútulní.

Odbornice radí: Správné nářadí vám ulehčí práci

„Abyste ochránili nábytek před barvou, neobejdete se bez krycí malířské fólie, krepové malířské pásky, která vám pomůže při malování několika barvami, a smetáčku,“ radí odbornice Markéta Litomerická z Hornbachu. „Na samotné malování vám ve výbavě nesmí chybět dva válečky, stírací mřížka a teleskopická tyč pro snadné malování stropu."

"Nezapomeňte také na štětec zárohák nebo plochý štětec, který se podle velikosti hodí jak na základní nátěr, tak na malování hran a rohů. Velkým pomocníkem, pokud si mícháte barvu doma sami, je také vzorník barev,“ doplňuje Markéta Litomerická. Ta nám také v bodech poradí, jak při malování postupovat.

Jak vymalovat krok za krokem:

Před malováním zakryjte veškerý nábytek malířskou fólií.
Autor: Hornbach
1) Před malováním zakryjte veškerý nábytek malířskou fólií, lehčí kusy nábytku je lépe z místnosti odklidit, ty těžší pak odsuňte do středu místnosti. Všechny části stěny, které se nebudou natírat, např. podlahové lišty, okna a dveře olepte malířskou páskou a celou podlahu pokryjte stejně jako nábytek fólií. TIP: Na podlahu je vhodnější použít vlnitou lepenku nebo savou zakrývací fólii (fólie s filcem). Pro lepší přídržnost pásky je vhodné použít přítlačný váleček.

Zásuvky a vypínače můžete po vypnutí přívodu proudu odmontovat a po ukončení malování opět osadit.
Autor: Hornbach
2) Po vypnutí proudu odšroubujte kryty zásuvek a vypínačů, ušetříte si tak jejich následné čištění po malování. Pozor: Proud nechte vypnutý i při samotném malování v okolí zásuvek – barva je vodivá! TIP: Ještě před samotným malováním případné nerovnosti či praskliny vyspravte s použitím špachtle šlehaným tmelem.

Ze stěn je třeba odstranit i prach. Ani ta nejlepší barva na zaprášených plochách nedrží.
Autor: Hornbach
3) Pokud máte na stěnách klihové barvy, musíte je seškrábat. Všechny stěny, které se budou malovat, je vhodné omést, protože na prach nechytí ani sebelepší barva.

U vápenné omítky je dobře provést základní nátěr penetračním prostředkem.
Autor: Hornbach
4) Pokud budete malovat na vápennou omítku, či oškrábanou zeď, je dobré provést širokým štětcem základní nátěr penetrací. V ostatních případech stačí provést základní nátěr zředěnou nátěrovou barvou.

Barva se nesmí po ponoření válečku do vědra s barvou nanášet přímo na stěnu. Přejeďte před nátěrem válečkem přes stěrací mřížku.
Autor: Hornbach
5) Abyste docílili pravidelné barevné vrstvy, nesmí se barva po ponoření válečku do vědra s barvou nanášet přímo na stěnu. Přejeďte před nátěrem válečkem přes stírací mřížku. Teprve pak se barva na válečku rovnoměrně rozprostře a lze ji rovnoměrně nanášet na stěnu. Navíc zabráníte stékání a okapávání barvy.

Všechny hrany a přechody nejprve natřete plochým štětcem.
Autor: Hornbach
6) Malířské práce začínejte vždy od stropu. Strop natírejte v pruzích o šířce cca 1m a postupujte od okna ke dveřím. Všechny hrany a přechody nejprve natřete plochým štětcem tak, že nejprve nedotáhnete až do kraje a pak naneste barvu přímo na okraj. Tak docílíte přesných hran, protože štětec lépe přilne k povrchu. Předběžný nátěr štětcem nesmí před zahájením práce s válečkem zaschnout.

Při nátěru stěn nanášejte barvu válečkem nejprve křížem krážem.
Autor: Hornbach
7) Při nátěru stěn nanášejte barvu válečkem nejprve mírně křížem krážem. Nepravidelný nátěr se pak při dalším pracovním kroku vyrovná rovnými svislými tahy válečku. Při rozdílných odstínech na stropě a stěnách před nátěrem olepte již zaschlé hrany natřených ploch malířskou páskou.

Během krátkých přestávek odkládejte váleček na obrácené víčko vědra s barvou.
Autor: Hornbach
8) Po dokončení práce malířské náčiní důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a do zbylé barvy nalijte trochu vody, zabráníte tím vytvoření škraloupu. Tento postup aplikujete ale jen v případě, že se barva během několika hodin, nebo maximálně dní, zpracuje. V opačném případě totiž hrozí její zplesnivění. Po odstranění malířské fólie, a přesunutí nábytku na původní místo, se můžete těšit z nově vymalovaného bytu.

Nebojte se tapetování! S Blesk.cz to zvládnete sami

Nebojte se tapetování! S Blesk.cz to zvládnete sami

Chystáte se, že svůj byt oživíte novými tapetami? Budete to zkoušet poprvé? Není to nic složitého. Blesk.cz vám poradí, jak postupovat a jakých chyb…celý článek