Než se vydáte nakupovat, rozvažte, jak velké dlaždice, s jakým vzorem a barevným provedením vyberete. V současné době jsou hitem velkoformátové. Opticky prostor zvětšují, musíte ale počítat s vyšší spotřebou materiálu. Moderní jsou teplé barvy. Můžete zvolit i různé imitace například dřeva. Na internetu najdete pro inspiraci desítky katalogů, stačí si jen vybrat.

Než se pustíte do práce:

Základem je výběr dlaždic. Pro pokládku podlahy kupujte ty, které jsou stavěné na větší zátěž a mají vhodný stupeň otěruvzdornosti PEI. Nešetřete a kupte si první jakost. Zaručíte tím delší životnost podlahy.

Než se pustíte do akce, zkuste si dlaždice položit na zem nanečisto, abyste viděli, jak to bude ve výsledku vypadat. Získáte tak i přehled, kolik materiálu bude třeba odřezávat.

Nakupujte o 5 – 15% více materiálu pro případné prořezy či pozdější opravy. Základem pro nalepení dlaždic je dobře namíchané lepidlo. Jeho konzistence má být jako jemný krém. Se spárovací hmotou nešetřete. Raději jí použijte více a přebytky setřete.

Co budete potřebovat:

  • keramické dlaždice
  • flexibilní lepicí tmel (nádobu na přípravu hmoty + vrtačku s míchací spirálou)
  • zubovou stěrku
  • spárovací křížky, spárovací hmotu
  • gumovou stěrku, molitanové hladítko
  • řezačku dlaždic
  • silikonový tmel
  • metr, tužku, gumovou palici

Pozor: plocha pod dlažbou musí být čistá, pevná, bez nerovností. Rozměříme a prořízneme dilatační spáry. Savé podklady opatříme penetrací!

Jak na to krok za krokem

Pokládejte dlaždice, které po usazení poklepejte gumovým kladívkem, aby došlo k dokonalému spojení
Autor: rako.cz
Tmel nanášíme zubovou stěrkou na podklad i rub dlažby, čímž dosáhneme bezdutinového kontaktu a ideálního spojení keramiky s podkladem. Provádíme pokládku tak, že mezi jednotlivé dlaždice vkládáme spárové kříže, abychom docílili stejných šířek spár. Pro lepší spojení dlaždice mírně poklepáváme gumovou palicí po celé jejich ploše. Zachováváme čistotu dilatačních spár jak na podlaze, tak u stěny.

Po vytvrdnutí lepicího tmelu (doporučuje se 1 den) vyndáme umělohmotné křížky, proškrábneme a vyčistíme spáry od zbytků lepidla a zatíráme spárovací hmotu nejlépe gumovou stěrkou. Po zatvrdnutí (cca 30 minut) ji opakovaně smýváme molitanovým hladítkem. Veškeré pružné spoje, dilatace, styk podlahy a soklu děláme silikonovým nebo polyuretanovým tmelem.

Fotonávod, jak na to:

Fotogalerie
8 fotografií